Najprostsza oliwa rozmarynowa

To naprawdę najprostszy sposób na własną, aromatyzowaną oliwę. Jest fantastyczna do sałatek z kaszami i nie tylko. Zawsze jest mi smutno, kiedy kończą się moje oliwne zapasy, dlatego w tym roku zrobię jej dużo więcej.

Oliwa rozmarynowa
Składniki
  • 0,5 l neutralnej oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 pęczek świeżego rozmarynu
  • słoik nieco większy niż 0,5 litra
Przygotowanie
Rozmaryn opłukać i osuszyć. Kiedy wyschnie, ułożyć gałązki na dnie słoika i dokładnie przykryć oliwą. To ważne, żeby gałązki rozmarynu nie wystawały ponad powierzchnię oliwy, bo wtedy zapleśnieją.
Macerujemy tak, pozostawiając oliwę w ciemnym miejscu, przez co najmniej 3 tygodnie, po czym odcedzamy przez sito rozmaryn i zlewamy oliwę do butelki. Gałązki rozmarynu można użyć do zupy albo pasty do pieczywa. Są bardzo smaczne i nie ma powodu, żeby je marnować.  

Komentarze

  1. ja lubię ostrzejszą, z chilli, ale za to z rozmarynem.. ten zapach...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz