czwartek, 7 sierpnia 2014

Pasta jajeczna z tofu

Najczęściej bazą tego typu past jest twarożek, ale coraz trudniej kupić dobry, taki z mleka, które nie jest homogenizowane i pasteryzowane w bardzo wysokiej temperaturze. Kiedy nie mam w domu własnego twarożku, najczęściej używam tofu. Jego specyficzny smak znika w tej paście i staje się w połączeniu z mlekiem kokosowym jej świetną, aksamitną bazą. Już nie chcę sobie przypominać błędów przeszłości, kiedy potrafiłam się zachwycić gotową pastą jajeczną ze sklepu…

Pasta jajeczna z tofu
Składniki
  • 150 g miękkiego tofu naturalnego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • garść czarnych oliwek
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżki zielonego groszku ze słoika (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Przyprawy
  • 2 łyżki sproszkowanego czosnku
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Jaja gotujemy na twardo. Ja wkładam je do zimnej wody i od momentu zawrzenia gotuję 7 minut. Nie znoszę przegotowanych "zielonych" i ciężkostrawnych jaj. Po ugotowaniu jaja studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Dwa od razu kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki, bez przypraw, miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy pokrojone jaja i przyprawiamy do smaku. Z podanych składników wychodzi przeciętna miseczka pasty, co najmniej dla 4 osób na śniadanko. Dodatek sproszkowanego czosnku sprawia, że pastę można przechowywać dłużej niż wtedy, gdybyśmy użyli czosnku świeżego.

1 komentarz :

  1. Fajna, teraz chyba polubię tofu bo wcześniej wydawało mi się takie sobie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.