niedziela, 17 sierpnia 2014

Sałatka selerowa z bananami i sosem kokosowo – chrzanowym

Ta sałatka często towarzyszy mi przy śniadaniowym stole. Podjadam ją z kromką razowego chleba. Łączy w sobie wiele zalet: coś surowego, białkowego, energetycznego i niekonwencjonalnego. Zachęcam wszystkich do nowatorskiego spojrzenia na śniadania. Nie zawsze musi to być kasza, płatki czy wszechobecne kanapki. Chociaż te produkty są wspaniałe, próbujmy także nowych i wypełniajmy fantazją swój śniadaniowy świat.

Sałatka selerowa z bananami i sosem kokosowo – chrzanowym
Składniki (3-4 porcje)
Sałatka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 niezbyt duże i nie przejrzałe banany
  • 0,5 pomarańczy
  • garść rodzynek
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
Sos
  • 50 g tofu naturalnego (1/4 kostki ważącej 200g)
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka chrzanu (z braku świeżego użyłam chrzanu ze słoika)
  • 2 szczypty soli, pieprz cayenne
Przygotowanie
Seler naciowy myjemy i osuszamy. Następnie selera i obrane banany kroimy w drobną kostkę. Banany wrzucamy do miski i wyciskamy na nie sok z połowy pomarańczy, aby nie ściemniały. Dodajemy seler, rodzynki, wiórki i pokrojoną na cienkie piórka czerwoną cebulę. Następnie przygotowujemy sos. Do pojemnika blendera wkładamy tofu i wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy około 1 minuty i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy całość do uzyskania jedwabistej konsystencji. Sos łączymy dokładnie ze składnikami sałatki. Możemy udekorować ją dowolnymi kiełkami.

2 komentarze :

  1. Ta sałatka jest super! Na początku myślałem, że połączenie jest fatalne, te banany i seler, ale wyszło i wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na śniadanie? Hit! Koniec z brejami, od dziś jem sałatki, ale tylko takie dobre.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.