Sałatka selerowa z bananami i sosem kokosowo – chrzanowym

Ta sałatka często towarzyszy mi przy śniadaniowym stole. Podjadam ją z kromką razowego chleba. Łączy w sobie wiele zalet: coś surowego, białkowego, energetycznego i niekonwencjonalnego. Zachęcam wszystkich do nowatorskiego spojrzenia na śniadania. Nie zawsze musi to być kasza, płatki czy wszechobecne kanapki. Chociaż te produkty są wspaniałe, próbujmy także nowych i wypełniajmy fantazją swój śniadaniowy świat.

Sałatka selerowa z bananami i sosem kokosowo – chrzanowym
Składniki (3-4 porcje)
Sałatka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 niezbyt duże i nie przejrzałe banany
  • 0,5 pomarańczy
  • garść rodzynek
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
Sos
  • 50 g tofu naturalnego (1/4 kostki ważącej 200g)
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka chrzanu (z braku świeżego użyłam chrzanu ze słoika)
  • 2 szczypty soli, pieprz cayenne
Przygotowanie
Seler naciowy myjemy i osuszamy. Następnie selera i obrane banany kroimy w drobną kostkę. Banany wrzucamy do miski i wyciskamy na nie sok z połowy pomarańczy, aby nie ściemniały. Dodajemy seler, rodzynki, wiórki i pokrojoną na cienkie piórka czerwoną cebulę. Następnie przygotowujemy sos. Do pojemnika blendera wkładamy tofu i wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy około 1 minuty i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy całość do uzyskania jedwabistej konsystencji. Sos łączymy dokładnie ze składnikami sałatki. Możemy udekorować ją dowolnymi kiełkami.

Komentarze

  1. Ta sałatka jest super! Na początku myślałem, że połączenie jest fatalne, te banany i seler, ale wyszło i wszystkim smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na śniadanie? Hit! Koniec z brejami, od dziś jem sałatki, ale tylko takie dobre.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz