Bezglutenowe ciasteczka ryżowe z rodzynkami

Jeżeli macie w domu małe dziecko albo po prostu zabłąkany kleik ryżowy kupiony w czasie dolegliwości żołądkowych, dziś nadszedł czas na wyczerpanie zapasów. Zamienicie ten banalny produkt w wykwintne ciasteczka w niecałe pół godziny! Są lekkostrawne, a rodzynki dodają im lekkiej kwaskowatości. Gdy goście wpadną niespodziewanie, można je wyczarować nawet na poczekaniu. Przestygną chwilkę i już nadają się do zjedzenia. Najbardziej lubię, gdy po wyjściu przyjaciół, na talerzach zostają tylko okruszki... 

Bezglutenowe ciasteczka ryżowe z rodzynkami
Składniki (na około 16 sztuk)
  • 150 g kleiku ryżowego albo dobrze rozdrobnionych chrupek ryżowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 4 łyżki nierafinowanego cukru
  • 1 szklanka niesiarkownych rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego
  • 3 łyżki karobu lub kakao
  • po 1 blanszowanym migdale na każde ciasteczko
Przygotowanie
Mieszamy wszystkie suche składniki łyżką. Dodajemy jaja, masło i zagniatamy lepkie ciasto. Należy zrobić to dokładnie, żeby masło połączyło się z resztą ciasta. Gdy ciasto jest już zwarte i jednolite, lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i wciskamy w środek każdego ciasteczka jeden blanszowany migdał. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180˚C przez 15 minut.

Komentarze