Tarta cytrynowa z miodem i figami

W sklepach pojawiło się mnóstwo fig w dobrych cenach i bardzo smacznych. Wiadomo, że nie rosną w naszym kraju, ale ten czas uważam za najwłaściwszy, żeby ich próbować. Są dojrzałe i przepyszne, w dodatku świetnie wpływają na trawienie. A w wersji świeżej nie są takim koncentratem cukru jak w suszonej. Kupiłam je w środku tygodnia, ale były tak dobre, że codziennie je podjadałam i na moje pieczenie została tylko jedna sztuka! Na szczęście była na tyle duża, że wystarczyła. 

Tarta cytrynowa z miodem i figami

Składniki
Ciasto

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jaja
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki delikatnego miodu (akacjowy, lipowy – o lekko skrystalizowanej konsystencji)
  • 2 małe świeże figi lub 1 duża
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka miodu do posmarowania wierzchu ciasta
Przygotowanie
W misce wymieszać składniki sypkie na ciasto, dodać masło, wodę i żółtko i zagnieść szybko ciasto. Powinno stworzyć zwartą kulkę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną otrębami albo wyłożoną papierem do pieczenia formę wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Moja forma ma 24 cm, ale czasami piekę tę tartę w foremce o przekroju 20 cm i robię jeszcze 2 małe tartaletki z reszty ciasta. Ciasto chowamy do lodówki na około 0,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190˚C i wstawiamy ciasto na środkowa półkę. Podpiekamy je około 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180˚C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Miksujemy wszystkie składniki oprócz fig na gładką masę.
Wyjmujemy ciasto i wlewamy masę na gorący spód. Trzeba to robić ostrożnie, bo masa będzie bardzo płynna, po czym wstawiamy ją ponownie do piekarnika. Pieczemy 20 minut, uchylamy piekarnik i na wierzchu ciasta układamy plastry fig. Dopiekamy jeszcze przez 5-7 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i łyżeczką płynnego miodu smarujemy z wierzchu figi. 

Komentarze