Lubię
 raczej czyste zupy, a żeby wzmocnić uczucie sytości, czasem piekę sobie
takie babeczko – muffinki, bez glutenu, ale mięciutkie i naprawdę długo 
świeże.
Wyobraźcie sobie zupę grzybową i takie śmieszne mini babeczki, jako 
dodatek,
rozpływające się w ustach i lekkie… Kiedy zostaną Wam białka po 
zrobieniu
kruchego ciasta lub innego eksperymentu, do którego używa się głównie 
żółtek,
nie marnujcie ich, tylko zróbcie przekąskę do zupy albo sałatki. Fajnie 
się przechowują w lodówce przez co najmniej kilka dni. Można je też 
przed podaniem podgrzać w opiekaczu, wtedy są jeszcze lepsze... 
Babeczki ziołowe (około 20 małych babeczek)
Składniki
- 100 g mąki kokosowej
 - 100 g mąki kukurydzianej
 - 1 jajo
 - 3 białka
 - 100 g pokruszonego owczego sera feta
 - 1,5 szklanki mleka owsianego lub sojowego (nie powinno być słodkie)
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
 - 1 łyżeczka curry
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - świeżo zmielony pieprz
 - 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
 - 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
 
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Utrzeć jajo z oliwą i fetą i powoli dodawać sypkie składniki. Wlać mleko i mieszając delikatnie, dodać ubite białka. Całość dobrze połączyć i nałożyć łyżką do silikonowych foremek na babeczki lub innych, zwykłych foremek wysmarowanych odrobiną masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec przez około 20-25 minut, aż babeczki się zrumienią.
Wymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Utrzeć jajo z oliwą i fetą i powoli dodawać sypkie składniki. Wlać mleko i mieszając delikatnie, dodać ubite białka. Całość dobrze połączyć i nałożyć łyżką do silikonowych foremek na babeczki lub innych, zwykłych foremek wysmarowanych odrobiną masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec przez około 20-25 minut, aż babeczki się zrumienią.



Fajne i nawet się udały. Podałam je do zupy pomidorowej. :)
OdpowiedzUsuń