czwartek, 18 grudnia 2014

Babeczki ziołowe bez glutenu

Lubię raczej czyste zupy, a żeby wzmocnić uczucie sytości, czasem piekę sobie takie babeczko – muffinki, bez glutenu, ale mięciutkie i naprawdę długo świeże. Wyobraźcie sobie zupę grzybową i takie śmieszne mini babeczki, jako dodatek, rozpływające się w ustach i lekkie… Kiedy zostaną Wam białka po zrobieniu kruchego ciasta lub innego eksperymentu, do którego używa się głównie żółtek, nie marnujcie ich, tylko zróbcie przekąskę do zupy albo sałatki. Fajnie się przechowują w lodówce przez co najmniej kilka dni. Można je też przed podaniem podgrzać w opiekaczu, wtedy są jeszcze lepsze...

Babeczki ziołowe (około 20 małych babeczek) 
Składniki
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajo
  • 3 białka
  • 100 g pokruszonego owczego sera feta
  • 1,5 szklanki mleka owsianego lub sojowego (nie powinno być słodkie)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Utrzeć jajo z oliwą i fetą i powoli dodawać sypkie składniki. Wlać mleko i mieszając delikatnie, dodać ubite białka. Całość dobrze połączyć i nałożyć łyżką do silikonowych foremek na babeczki lub innych, zwykłych foremek wysmarowanych odrobiną masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
̊C i piec przez około 20-25 minut, aż babeczki się zrumienią. 

1 komentarz :

  1. Fajne i nawet się udały. Podałam je do zupy pomidorowej. :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.