niedziela, 25 stycznia 2015

Burgery pieczarkowe z pasternakiem

Te burgery robi się naprawdę prosto. Nie potrzeba nawet jaja dla związania całości. Po upieczeniu mają delikatny słodko - pikantny smak.
Pasternak jest stosunkowo mało znanym warzywem korzeniowym.
Pachnie podobnie do pietruszki, jednak w smaku jest słodkawy jak marchewka. Bukiet wszystkich aromatów pasternaku nawiązuje do kminku, kopru i anyżu.
Doskonale pobudza trawienie, działa moczopędnie i uspokajająco. Jest również pomocny w zwalczaniu łaknienia słodyczy, a wiosna się zbliża... Znakomicie zastępuje ziemniaki. Można robić z niego chipsy, frytki, kremy, co tylko podpowie nam wyobraźnia. 

Burgery pieczarkowe z pasternakiem
Składniki (na około 10 burgerów o średnicy szklanki)
  • 1 spory korzeń pasternaku (ok. 300 g)
  • 15 sztuk średnich pieczarek
  • 2 średnie pory
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 limonki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki i pasternak umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora umyć i bardzo drobno pokroić albo posiekać w blenderze. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wycisnąć sok z połowy limonki. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy i dodać: pora, pieczarki i pasternak. Podlać wodą i dusić do miękkości. Wrzucić przeciśnięty czosnek i wlać sok z limonki. Odparować dokładnie nadmiar wody i doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać płatki jaglane, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna moczyć dłonie w pozostałej oliwie i tak zwilżonymi rękoma formować małe okrągłe burgery, lekko je spłaszczając. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 30 minut. Podawać z dowolną sałatką lub surówką i plasterkami avocado.

6 komentarzy :

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, koniecznie muszę takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, gdybym wiedziała, że będzie taki przepis, zostawiłabym sobie pieczarki, które wczoraj przerabiałam. Świetna rzecz!

    OdpowiedzUsuń
  4. 37 year old Research Nurse Estele Baines, hailing from Cowansville enjoys watching movies like Mysterious Island and Hunting. Took a trip to Tyre and drives a Ferrari 512S. kliknij aby przeczytac wiecej

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.