niedziela, 11 stycznia 2015

Chlebek orzechowy bez mąki z batatami i karobem


To bardziej ciasto niż chlebek, ale bardzo apetyczne. Bezglutenowy pyszny wypiek bez mąki, w dodatku z moimi ulubionymi orzechami. Orzechy najlepiej łuskać z łupinek samodzielnie, wtedy mamy pewność, że nie zostały potraktowane chemikaliami i nie były spleśniałe. Oczywiście orzechy laskowe czy włoskie dostaniemy bez problemu w łupinie, gorzej z pozostałymi. Czasem udaje mi się kupić brazylijskie i migdały, ale nie jest to proste.
Orzechy włoskie wspomagają układ nerwowy i pracę mózgu: znajdziemy w nich miedź, kwas foliowy i magnez, cynk i witaminę B6 oraz witaminę E dla pięknej cery i włosów.
Najlepiej zmielić je na świeżo przed pieczeniem, albo przechowywać zmielone w lodówce, bo dość szybko jełczeją. Ja mielę je zawsze za pomocą młynka do parmezanu. Są dosyć miękkie i naprawdę nie zajmuje to wiele czasu, a wióreczki są mięciutkie i pulchne. 
Batat to doskonałe źródło B – karotenu, potasu i fosforu, manganu, witamin z grupy B i błonnika. Świetnie wiąże i dosładza chlebek. 
Karob zawiera ok. 80% białka oraz szereg witamin: A, B2, B3. Posiada także sporo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu i żelaza. Nie zawiera kwasu szczawiowego, zmniejszającego wchłanianie związków wapnia i cynku oraz kofeiny i teobrominy, które mogą być przyczyną alergii. Jego smak jest delikatnie słodkawy, a w strukturze przypomina kakao i znakomicie je zastępuje.

Chlebek orzechowy bez mąki z batatami i karobem
Składniki (na keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm)
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 spory batat (ok. 400 g razem ze skórką)
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego odtłuszczonego
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju kokosowego lekko rozpuszczonego
  • 3 łyżki karobu
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałowe lub kokosowe do posypania chlebka
Przygotowanie
Batata umyć, cienko obrać i pokroić w kostkę. Ugotować na parze i utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieść drewnianą łyżką. Odstawić do wystudzenia. Suche składniki wymieszać razem w misce. W drugiej misce połączyć za pomocą trzepaczki jaja, tłuszcz, sok z limonki, miód i mleko kokosowe. Chwilę ubijać, żeby zwiększyć objętość masy. Powoli zacząć wsypywać suche składniki, cały czas mieszając. Dokładnie połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać raz jeszcze i włożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię łyżką i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 1h i 5-10 minut. 

7 komentarzy :

  1. Z orzechami włoskimi to nie może być nie dobry, a wręcz musi być przepyszny :) Patrząc na zdjęcia, strukturę ma idealną - wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jest super. Pokroiłam jeszcze ciepły i się nie rozpada.

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuję posmarować powidłami śliwkowymi. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny i zdrowy, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chodzi o siemię zmielone czy w ziarenkach?

    OdpowiedzUsuń
  6. Siemię lniane odtłuszczone zawsze występuje w postaci mielonej. Ja użyłam siemienia złotego mielonego Oleofarmu, ale możesz też całe siemię zmielić w młynku do kawy. Wtedy chlebek będzie miał trochę więcej tłuszczu. W każdym razie zmielonego samodzielnie też powinno być pół szklanki.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.