czwartek, 2 kwietnia 2015

Pasztet jajeczny z pestkami dyni i chrzanem

Wielkanoc za pasem i jeśli potrzebujecie szybkiego pasztetu z dobrych składników, ten przepis nada się znakomicie. Jest świetny do pieczywa, ale także, jako samodzielne danie, np. w towarzystwie ciekawej sałatki i chrzanowego sosu.  
 
Pasztet jajeczny z pestkami dyni i chrzanem

Składniki (na formę o przekroju około 12 cm i wysoką na 10 cm)
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 2 jaja surowe
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 6 cm kawałek świeżego chrzanu
  • 2 łyżki mielonego lnu odtłuszczonego lub świeżo zmielonego w młynku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli + szczypta do duszenia warzyw
  • pieprz
  • pomidorek koktajlowy do dekoracji
Przygotowanie
Chrzan i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę. Podsmażać chwilę i podlać lekko wodą. Dodać marchew i chrzan, i dusić do miękkości, podlewając odrobiną wody. Dodać curry, odrobinę soli i pieprzu. Odparować nadmiar wody i wyłączyć ogień. Przestudzić i zmiksować.
Pestki dyni zmielić na mąkę w młynku i wsypać do miski. Dodać łyżeczkę soli, pieprz, czosnek mielony i niedźwiedzi. Dobrze wymieszać, wbić 2 jaja i dodać zmiksowane warzywa i oliwę. Wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno nałożyć kilka centymetrów masy i ułożyć na niej 2 ugotowane jaja. Przykryć pozostałą masą dyniowo – warzywną i lekko ubić. Można udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorkiem koktajlowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilkanaście minut i wyjąć pasztet z formy, chwytając za krawędzie papieru. Wystudzić całkowicie lub podawać na ciepło.
Uwaga: wybierając foremkę, lepiej zdecydować się na wyższą, aby masa przykryła ugotowane jaja. Jeżeli brak w domu wysokiej i niedużej formy, można podwoić ilość składników i upiec pasztet w średniej keksówce.

6 komentarzy :

  1. Myślałam nad czymś podobnym na wielkanocny stół, pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztet wygląda apetycznie z tym jajkiem :D W tym roku jednak odpuszczamy jego pieczenie :/

    OdpowiedzUsuń
  3. I really like your post :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie i dostojnie :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. O piękny wyszedł i te jajo w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam. Nigdy nie jadłam takiego pasztetu :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.