niedziela, 12 kwietnia 2015

Racuchy z mąki jęczmiennej z czekoladowym sosem i jabłkami

Jako dziecko uwielbiałam racuchy. Myślę, że zjadłam ich przez całe dzieciństwo porządną ciężarówkę.
Dziś proponuję te z maki jęczmiennej, jako alternatywę dla innych zbożowych mąk, bo warto używać ich różnorodnie. Mąka z jęczmienia jest dość plastyczna i placki z niej bardzo dobrze się udają. Kto nie ma takiej mąki, może zmielić płatki jęczmienne lub całe ziarno.
Sos jest mało pracochłonny i przepyszny. W całkowicie rozpasanej wersji, można go zrobić na bazie białej czekolady i posypać np. suszonymi owocami miechunki, żeby zrównoważyć zabójczą słodycz płynącą z białej czekolady. 
 
Racuchy z mąki jęczmiennej z czekoladowym sosem i jabłkami

Składniki (na około 12 racuchów, czyli 3 porcje)

  • 1,5 szklanki mąki jęczmiennej (ja zmieliłam ziarno jęczmienia w młynku)
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 jaja
  • 1 szklanka wody mineralnej lekko gazowanej
  • 0,5 jabłka
  • 2 łyżki maku zmielonego w młynku
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego do smarowania patelni
Sos
  • ¼ szklanki mleka kokosowego 85 % tłuszczu
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (70-90% kakao)
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Jabłko obrać, pokroić cienko w około 1 cm plasterki i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem i zostawić na kilka minut, aby ciasto się związało. Rozgrzać patelnię i posmarować ją lekko tłuszczem kokosowym. Kłaść łyżką niezbyt duże racuszki i smażyć do zrumienienia.
Sos
W rondelku rozgrzać mleko kokosowe i wrzucić połamane kawałki czekolady. Na bardzo małym ogniu doprowadzić do połączenia składników. Przestudzić, aby sos zgęstniał.

12 komentarzy :

  1. Placki z jabłkami to ostatnio moje ulubione :):) A ten sos wygląda obłędnie - uwielbiam takie z dodatkiem mleka kokosowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na dzisiejszy dzień czekolady :D Polewa nas po prostu zabija swym widokiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Polewa powala mnie na kolana!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no wygląd mówi sam za siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne racuszki, a ta polewa- mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O! Widzę, że u Ciebie też świetny i pyszny przepis na racuchy! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam racuszki, od dziecka. Ta czekolada-pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam racuchy :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy można zamienić proszek do pieczenia na drożdże (suche czy świeże)?

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, tylko trzeba albo zrobić rozczyn ze świeżych drożdży i dodać do ciasta, albo użyć suszonych, mieszając je z mąką i zostawić ciasto na racuszki w ciepłym miejscu, aby podrosło i dopiero wtedy smażyć racuszki :)Zarówno ze świeżych jak i suszonych drożdży ciasto musi odczekać trochę w cieple, aby placuszki były pulchne :) Powodzenia

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.