Kluski z płatków owsianych z malinami w bananowym smoothie


Nie jadam codziennie owsianki na śniadanie, ale lubię w niedzielny poranek albo wtedy, kiedy mam dzień wolny, przygotować te właśnie kluski. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a domownicy wydają się przyjemnie oszukani, że to nie owsianka albo granola. Nie mają pojęcia, że jedzą płatki.
Kluseczki można jeść też na zimno, np. zabrać do pracy zanurzone w pysznym sosie i dodać jeszcze więcej ulubionych owoców do tego zestawu. 

Kluski z płatków owsianych z malinami w bananowym smoothie
Składniki na 3 porcje (12 klusek)
  • 2 szklanki drobnych płatków owsianych
  • 1 i ¼ szklanki wrzątku
  • 3 łyżki mąki kokosowej 
  • 1 duże jajo
  • 8 suszonych daktyli
  • szczypta soli
Smoothie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 1 dojrzały, jasny banan
Dekoracja
  • nasiona chia
  • mrożone maliny lub inne owoce mrożone lub świeże
Przygotowanie
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, a gdy będą miękkie odcedzić. Płatki owsiane wsypać do miski, posolić, zalać wrzątkiem i bardzo dobrze wymieszać. Lekko przestudzić i dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrobić na bardzo gęstą i kleistą masę. Jeszcze chwilkę przestudzić (około 10 minut), żeby masa była bardziej zwarta. Uformować niewielkie kulki zwilżonymi dłońmi. Zagotować w garnku wodę z odrobiną soli i wrzucać kluski partiami. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Smoothie
Banana obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wylać smoothie na dno każdego talerza i ułożyć na nim kluski. Posypać chia i malinami.

Komentarze

  1. Oo. Nigdy nie robiłam takich kulek.
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Zrobie kluski jutro na sniadanie. Mozna wiedziec jakiego producenta masz platki owsiane! Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Użyłam płatków z pełnego ziarna ze sklepu Aldi. Drobne są w niebieskim opakowaniu. Bardzo dobrze się kleją. Ale robiłam też z innych płatków drobnych: Natu, Gańskie Młyny czy coś podobnego i ze zwykłych górskich ze sklepu Społem. Z płatków grubych też się udają, tylko grubaski trzeba namoczyć i podgotować, bo kluski będą twarde.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis :) Takich smakołyków jeszcze nie jadłyśmy a płatki owsiane bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zanim przeczytałam tytuł to myślałam, ze to lody! Wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lody? Chętnie bym jakieś zrobiła :) A przede wszystkim zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, ale oryginalny przepis. Jeszcze się nigdy nie spotkałam z takimi kluskami. Naprawdę świetny pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał....wspaniałe kluseczki, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cóż za pyszności, o lala, aż robię się głodna;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz