Bób w sosie pomidorowym

Bardzo się stęskniłam za smakiem bobu i kiedy stał się dostępny, od razu zakupiłam woreczek. Najlepszy jest albo tylko z oliwą i przyprawami lub wzbogacony dodatkiem w postaci sosu. Suszone pomidory dobrze podbijają smak pomidora świeżego, a dodatek czosnku wzmacnia smak. Warunkiem uzyskania smacznego i lekkostrawnego bobu jest gotowanie go w otwartym garnku, zawsze do miękkości i obranie ze skórki. Istotne jest także podanie go w jak najprostszej formie z lekkimi dodatkami.

Bób w sosie pomidorowym
Składniki (na 3 porcje)
  • 1 kg bobu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Sos
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie, lekko osączonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • ¾ szklanki mleka kokosowego (u mnie Real Thai)
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku 
  • 2 listki mięty
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Bób
Bób umyć pod bieżącą wodą i osączyć. W garnku zagotować wodę z solą i wsypać do niej bób. Ugotować go do miękkości bez przykrycia i odcedzić. Przestudzić na tyle, aby można bez poparzenia sobie palców zdjąć z bobu skórkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dorzucić bób i chwilę podsmażać. Można jeszcze lekko posolić i dodać pieprz.
Sos
Świeżego pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Włożyć do pojemnika do miksowania. Dodać posiekane drobniej suszone pomidory, oliwę i listki mięty. Zmiksować na krem. Dodać pieprz, mleko kokosowe, mielony czosnek i jeśli jest taka potrzeba, sól. Podawać na zimno lub ciepło do bobu i innych warzyw.

Komentarze

  1. Kochamy bób a najbardziej pieczony w piekarniku i chrupiący jak orzeszki/chipsy :)
    Z takim sosem też na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, takiego jeszcze nigdy nie jadłam. Koniecznie muszę zjeść pieczony :)

      Usuń
  2. Uwielbiam bób, najbardziej zupełnie bez niczego i jutro muszę kupić na bazarku :) I może zrobię podobny sosik :) To wszystko wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz