środa, 1 lipca 2015

Chlebki gryczano – żytnie z tymiankiem

Te chlebki można by nazwać ciastkami wytrawnymi, jeśli wykroimy je foremkami. Jednak od wszelkich ciastek różni je to, że podobnie jak chleb, składają się głównie z mąki i wody i zostały upieczone bez tłuszczu. Zastąpią pieczywo w szkole, na pikniku, w podróży i potrzeba około 25 minut, aby je zrobić i upiec. Można je uformować ręcznie w placuszki, wtedy będą bardziej w rustykalnym stylu. Z kolei w foremkowych kształtach bardziej podobają się dzieciom i dla nich warto dodać odrobinę mniej ziół lub siemię lniane zamiast tymianku.
 
Chlebki gryczano – żytnie z tymiankiem
Składniki (na około 12 chlebków o średnicy 10 cm)
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka lekko gazowanej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo
  • mąka do podsypania ciasta – około 1-2 łyżek
  • tymianek do posypania chlebków – 1 łyżka
Przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w większej misce. Wlać wodę i wyrobić szybko ciasto tak, aby wszystkie składniki stworzyły gładką, elastyczną całość i całkowicie się połączyły. Uformować kulkę i wałkować porcje ciasta wykrawając chlebki dowolnych kształtów o grubości około 0,5-0,7 cm. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, wałka lub blatu, podsypać leciutko mąką. Ułożyć chlebki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną wody i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 18 minut.

13 komentarzy :

  1. Wyglądają przepysznie, a ja bardzo lubię smak mąki żytniej w wypiekach ;) No j podoba mi się brak mąki pszennej w przepisie; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, a ja bardzo lubię smak mąki żytniej w wypiekach ;) No j podoba mi się brak mąki pszennej w przepisie; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne chlebki. Przepis zapisany;-). Pozdrawiam;-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe ciacha. Musimy kupić kamień winny. Zauważyłaś jakieś różnice miedzy nim a zwykłym proszkiem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pieczeniu właściwie nie widzę różnicy, chociaż na zwykłym proszku nie piekę od co najmniej 8 lat. Kamień winny jest regulatorem kwasowości w takim proszku, a spulchniaczem soda. Różnica polega przede wszystkim na składzie:
      zwykły proszek: substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany, mąka pszenna,
      proszek na kamieniu winnym: regulator kwasowości - czysty kamień winny, soda, ekologiczna skrobia kukurydziana.
      Kosztuje trochę więcej niż zwykły proszek i nie jest tak łatwo dostępny, ale ja mam zawsze zapas. :)

      Usuń
    2. Składy już porównałyśmy dawno ale jako, że mamy zapas proszku do pieczenia bez glutenu to na razie nie kupiłyśmy tego z kamieniem. Jeśli różnicy nie ma w pieczeniu to dobrze bo słyszałyśmy różne rzeczy :)

      Usuń
  5. Świetne te chlebki. Bardzo ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne chlebki, do tego tylko jakaś strączkowa pasta i posiłek idealny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł. Jeszcze wytrawnych ciastek nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna i bardzo zdrowa przekąska, chętnie schrupię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe, zdrowe i szybkie, bardzo lubię takie przepisy! Do tego świetny pomysł na oba sposoby zrobienia. Zapiszę i zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.