Lody z ricotty z malinami i czekoladą bez maszynki

To najszybciej wymyślony deser w mojej historii kulinarnej. W lodówce maliny i nadmiar ricotty. Za kilka minut trzeba pójść do pracy, a wieczorem zjawią się goście uwielbiający lody. Kupowanie gotowych lodów to ostateczność, chociaż przeszło mi to przez myśl, żeby ratować sytuację. Cóż, na szczęście się udało, chociaż łyżka do gałkowania odmówiła współpracy, a zdjęcia powstały błyskawicznie, zanim lody zostały do dna wyjedzone.
To nieco dietetyczny deser ze względu na mniejszą ilość tłuszczu i cukru. Sprawia wrażenie mieszanki sorbetu i lodów śmietankowych, ale wzbogacony o czekoladę jest bardzo smaczny i nie przesłodzony. 
 
Lody z ricotty z malinami i czekoladą, bez maszynki
Składniki
Lody

  • 350 g serka ricotta
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 250 g malin (0,5 standardowego większego opakowania) 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki zmiksowanych daktyli (wcześniej namoczonych) 
  • 2 duże i dojrzałe banany
Posypka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 250 g malin
Przygotowanie
Czekoladę posiekać. Wszystkie składniki na lody oprócz posiekanej czekolady włożyć do pojemnika i miksować, aż masa będzie całkowicie gładka i jednolita. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć masę do naczynia, w którym będą zamrażane lody. Posypać wierzch malinami i posiekaną czekoladą. Wstawić do zamrażalnika na około 6-8 godzin lub na całą noc. Przed podaniem należy dać im trochę odpocząć w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękły i były wygodniejsze w porcjowaniu.

Komentarze

  1. Prezentują się magicznie:) Podobne będę robić na 2 śniadanie, ale bez ricotty i z truskawkami, bo malin nie posiadam (ale mam nadzieję, że spotkam je gdzieś dzisiaj na bazarku :P). Pewnie za sprawą ricotty są jeszcze bardziej kremowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się odczeka nieco po wyjęciu z zamrażarki, albo nie zdążą zamarznąć na kość są rzeczywiście kremowe. Maliny pojawiły się niedawno na bazarkach i od razu rozpoczęłam konsumpcję, ale truskawki też są super. Szkoda że niedługo się skończą...

      Usuń
  2. Swietny pomysl na lody z ricotta. Czesto cos robie na bazie ricotty,ale lodow jeszcze nie robilam. Propozycja jest bardzo kuszaca i wydaje sie,ze rowniez smaczna. Musze zrobic te lody,bo akurat mam maliny i ricotte. Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze pomysły rodzą czasem się w desperacji i ostatnio tak to u mnie wygląda. Brak czasu sprawia, że kompletnie przestałam zastanawiać się co będzie na blogu następnym razem. Idę na żywioł... :)

      Usuń
  3. To już wygląda obłędnie a jak smakuje? Chyba nieziemsko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są zaskakująco smaczne, chociaż przymierzam się też do zrobienia lodów jajecznych i ze śmietaną albo kokosowym mlekiem. Ciągle jednak powstrzymuje mnie ich gigantyczna tłustość, kalkulator w głowie działa i liczy. Chyba trzeba zamknąć oczy i ... jeść :)

      Usuń
    2. Czasem też miewamy takie myśli xD
      Takie na śmietanie i jajkach nas nie przekonują ale na mleczku kokosowym już bardziej :)

      Usuń
    3. Śmietany z mleka nie jadam od lat, ale czasem mam ochotę zrobić takie mega tradycyjne lody, jak za babcinych czasów i poczęstować nimi kogoś, kto też pamięta tamten smak... To bardziej fantazja, ale kto wie?

      Usuń
  4. Mmm lody z ricotty już brzmią cudownie! A wyglądają pysznie, muszę spróbować takich <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wychodzi z tej proporcji naprawdę sporo lodów,można nawet zrobić sobie o połowę mniej na początek. Zresztą, mogą czekać w zamrażarce w pogotowiu, chociaż u mnie to się nigdy nie udaje...

    OdpowiedzUsuń
  6. Omg istny obłęd !
    Bardzo się cieszę, że wreszcie widzę jakiś przepis bez maszynki. Takowej nie posiadam a wszędzie przepisy z jej wykorzystaniem :/
    Przepis dodany do zakładek :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. Maszynka przydałaby mi się tylko w sezonie letnim, a lodów jem za mało, żeby chciało mi się zagracać moją małą kuchnię. Działam więc spontanicznie. Maszynka dobrze napowietrza lody i to czasem mnie w niej bardzo kusi...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz