niedziela, 16 sierpnia 2015

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Proste śniadanie, a jednak inne. Chociaż to dobrze znane składniki jedynie w nowym połączeniu, nie zawsze wszyscy zgadują, z czego jest ta pasta. Ale nikt nie zaprzeczy, że świetnie nadaje się na kanapki. A jeśli dodamy więcej mleka kokosowego i odrobinę chili, sprawdzi się, jako doskonały dip do warzyw lub nachos.
Mleko kokosowe można zastąpić serkiem ricotta lub innym kremowym serkiem naturalnym kozim lub owczym. Ja jednak bardzo sobie cenię jego aksamitny posmak w tej paście. 


Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Składniki
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie, lekko odsączonych
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
  • sól ziołowa, pieprz czarny
Przygotowanie
Pomidory włożyć do pojemnika blendera i zmiksować. Jaja obrać ze skorupek, posiekać i dodać do pomidorów. Wlać mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Przyprawić mielonym czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem i dobrze wymieszać.
Można przechowywać w lodówce przez 3 dni.

4 komentarze :

  1. Lubie takie pasty do pieczywa, idealna na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pasty - pełne pysznych smaków, a do tego łatwo smarują się na pieczywie :) I bardzo podoba mi się dodatek mleka kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi być pyszne! :D Ciekawe połączenie z mlekiem kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.