środa, 28 października 2015

Chlebek bananowy z orzechami bez mąki

Wyobraźcie sobie niedzielny, leniwy poranek i zapach świeżo upieczonego chlebka bananowego w kuchni. W tygielku gorące kakao, a w głowie pomysły na wspaniałe spędzenie dnia. Z oddali słychać miejski gwar, ale nasz umysł jest spokojny i gotowy na relaks… Pijemy łyk kakao i zaczynamy marzyć o lepszym świecie, o przyszłości bez ograniczeń i o spełnieniu, którego każdy może dostąpić, jeśli tylko zrobi pierwszy krok. Miękki bananowy chlebek przenosi nas w beztroski świat dzieciństwa, kiedy odkrywanie i dziwienie się światu było codziennością. Z każdym kęsem przybliżam się do tej zapomnianej radości i wiem na pewno: chcę ją poczuć jeszcze raz!

Chlebek bananowy z orzechami bez mąki

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26 x 12 cm)
  • 3 szklanki świeżo zmielonych orzechów włoskich
  • 5 dojrzałych bananów
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mielonego, odtłuszczonego lnu (niekoniecznie) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Banany obrać i zmiksować. Dodać jaja i miksować chwilę, aby stworzyły jednolitą masę z bananowym kremem. W drugiej misce wymieszać mielony len, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Powoli wsypywać suche składniki do masy bananowo – jajecznej mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy wszystkie składniki się połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na półkę drugą od dołu i piec przez około 50 minut. Jeśli chlebek będzie zbyt szybko się rumienił, można zmniejszyć temperaturę do 170˚C i zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze kilka minut po upieczeniu, aby na pewno dobrze się upiekł. 

10 komentarzy :

  1. Świetnie, że wyszedł taki zdrowy i z tak genialnych składników. Co domowy wypiek to jednak domowy! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Zwłaszcza, że wcale nie jest pracochłonny i uda się każdemu! :)

      Usuń
  2. Genialnie wygląda, w końcu muszę się za niego zabrać...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrósł, na niedzielny poranek najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł! Nigdy nie robiłam chlebka bananowego bez mąki, jestem ciekawa jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj! Jest przyjemnie wilgotny i bardzo dobrze się przechowuje, nie wysychając :)

      Usuń
  5. O rany jakie to musiało być bajeczne! Orzechy + banany! Masakra już czujemy ten smak :D Ale u nas będzie problem z ilością własnie tych orzechów :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Można orzechy zastąpić mąką: pomieszać kokosową z dyniową. Robiłam kiedyś podobny chlebek. Był niczego sobie... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny chlebek!
    Zastąpienie mąki orzechami to strzał w 10 :) Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.