Szarlotka na kukurydziano – owsianym spodzie z orzechową kruszonką

Bardzo długo nie robiłam ciast i dopiero naprawdę przewrotna pogoda i przejmujące zimno przypomniało mi o szarlotce. Wspaniałe i proste jesienne ciasto. Powstaje szybko i jest doskonałym dodatkiem do gorącego kakao w deszczowy dzień. Jeżeli użyjemy bezglutenowej mąki owsianej, szarlotka stanie się jeszcze bezglutenowa. Spód jest delikatny, smaczny i kruchy, dlatego wydaje mi się fajną opcją także dla bezglutenowców.  

Szarlotka na kukurydziano – owsianym spodzie z orzechową kruszonką
Składniki (na formę o przekroju około 24 cm)
Ciasto

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • ¾ kostki masła (150 g) 
  • 2 jaja
  • ¼ szklanki nierafinowanego cukru (palmowy, trzcinowy) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Nadzienie
  • 3 duże jabłka (szara reneta, antonówka) 
  • 1 – 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane zimne masło i jaja. Zagnieść ciasto tak, aby stworzyło jednolitą kulkę bez grudek masła. Wykleić szczelnie ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia, gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z miodem i cynamonem.
Sypkie składniki kruszonki wsypać do miski, dodać masło i rozcierać w palcach, aby utworzyły się grudki.
Piekarnik nagrzać do 200˚C i wstawić spód do szarlotki na 12-15 minut, aby się podpiekł, dzięki czemu po wyłożeniu jabłek sok nie będzie zbyt intensywnie wsiąkał w dno ciasta. Po tym czasie uchylić piekarnik, wyłożyć masę jabłkową i posypać wierzch kruszonką. Piec jeszcze 20-25 minut w 180˚C, aż kruszonka się zrumieni.
Uwagi
1. Jeżeli spód przed wyłożeniem jabłek bardzo urośnie, można go po prostu przekłuć i dopiero wtedy wyłożyć jabłka.
2. Gdyby kruszonka zbyt mocno się kleiła, można dodać jeszcze odrobinę mąki. 

3. Jeśli kruszonka zacznie się w czasie pieczenia zbyt szybko rumienić, można nakryć wierzch ciasta pergaminem.

Komentarze

  1. Akurat szarlotka to moje drugie po serniku ulubione ciasto stąd chętnie bym wypróbowała Twój przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy takie nietuzinkowe wypieki :D Wygląda dla nas mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :) bardzo lubię mąkę kukurydzianą w wypiekach, ciasta są bardziej puszyste i mniej zakalcowate :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, ale nabrałam ochoty... Ciasto ma przepiękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwie rzeczy są pewne: szarlotka jest bombowa, a brzydka pogoda zebrała jednak dobre ziarno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, nabrałam apetytu na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na pyszna i mniej tradycyjna szarlotkę;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna szarlotka i bardzo zdrowa, uwielbiam takie ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz