środa, 11 listopada 2015

Zupa z buraków ze „skwarkami” z bakłażana

Miałam ochotę przygotować bakłażana inaczej i ciągle chodziła mi po głowie zupa. Najpierw zrobiłam ją na bazie samego bakłażana, ale czegoś brakowało. Dopiero buraki jako baza wypadły świetnie, a bakłażan jednak najlepiej sprawdził się w formie interesującego dodatku.
Zupa z buraków ze „skwarkami” z bakłażana
Składniki (4 porcje)
  • 5 średnich buraków
  • 2 pory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sok z połowy cytryny
  • liście selera, natka pietruszki
  • pieprz, sól
„Skwarki”
  • 2 małe bakłażany
  • sól
Marynata
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 
  • pieprz, papryka słodka
Przygotowanie
Zupa
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pory umyć i pokroić w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać olej kokosowy i włożyć starte buraki, podsmażać chwilę mieszając i skropić sokiem z połowy cytryny. Po chwili dodać pokrojonego pora, czosnek, kilka gałązek selera i podlać odrobiną wody. Dusić podlewając wodą, aż warzywa zmiękną. Gdy buraki będą prawie rozgotowane, wlać 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać płatki drożdżowe, sól i pieprz oraz mleko kokosowe. W razie potrzeby można dodać więcej wody i zagotować. Podawać zupę posypaną natka pietruszki i „skwarkami”.
„Skwarki”
Bakłażana umyć, pokroić na cienkie plastry około 0,7 cm i obficie posolić. Zostawić na kilkanaście minut, po czym spłukać sól i pokroić plastry w drobną kostkę. Włożyć je do głębokiej miski. Pozostałe składniki marynaty wymieszać w słoiczku lub miseczce i wlać do pokrojonego bakłażana. Bardzo dobrze wymieszać, aby kosteczki pokryły się sosem. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu podpiekać kawałki bakłażana tak długo, aż zaczną przypominać skwarki. Wyłączyć płomień i posypać „skwarkami” zupę.

7 komentarzy :

  1. Oj uwielbiam na bazie buraków, super na jesień. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie, ale najbardziej jestem ciekawa tych skwarek :P Lubię bakłażana, skwarek nigdy nie jadłam (i wiem, że nie lubię), więc brzmi to dla mnie ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo daje marynata i ich odpowiednie wysuszenie, ale nawet wilgotne smakują fajnie. Prawdziwych skwarek spróbowałam w dzieciństwie i nie powiem jak to się skończyło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka prezentuje się obiecująco :D Może w takim wydaniu przekonałybyśmy się do bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio miałam okazję z prowadzić z kolegą warsztaty z bakłażana i sama się do niego przekonałam w paru nowych formach. Uczestnicy stworzyli świetne kombinacje smakowe, a zwłaszcza dzieciaki. Faszerowany, pikantny, z miodem... Mam nadzieję, że w domu zrobią coś dla rodziców właśnie z bakłażana, bo kreatywność była powalająca... Nigdy bym na wiele pysznych pomysłów nawet nie wpadła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zaprzeczamy, że kiedyś ktoś nas przekona do tego warzywa jakimś ciekawym daniem ale same po niego nie sięgniemy :P

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.