Curry dyniowo – szpinakowe

Święta prawie minęły, ale przecież nadal potrzebujemy jedzenia. Jednak odpoczynek od bigosu, słodkości, kapusty z grochem i dań z grzybami jest jak najbardziej wskazany. To proste i szybkie danie rozgrzeje i dostarczy składników odżywczych, a jego strawienie nie będzie trudne. Można wykorzystać do jego zrobienia większość warzyw, które zostały nam po świętach i stworzyć własną wersję curry. 
 
Curry dyniowo – szpinakowe
Składniki (na 4 porcje)
  • 1 średnia dynia (około 1 kg po umyciu i obraniu) 
  • 150 g szpinaku baby
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1,5 łyżeczki curry
  • sól, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Dynię umyć, wydrążyć nasiona i jeśli skórka jest gruba, obrać. Pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa umyć, szpinak posiekać drobniej, pora pokroić na krążki, czosnek przecisnąć przez praskę, a paprykę wydrążyć i pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pora i czosnek. Dusić chwilę i dodać curry oraz posiekaną paprykę. Podsmażać chwilę, mieszając. po czym dodać dynię. Podlać wodą i zakryć pokrywką. Gdy dynia będzie miękka, dorzucić szpinak i wymieszać, a następnie wlać mleko kokosowe i ostatecznie przyprawić: solą, ewentualnie gałką muszkatołową i niedźwiedzim czosnkiem. Podawać z kaszą lub ryżem.

Komentarze

  1. Wow, uwielbiam curry, a Twoje wygląda naprawdę obłędnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry robię kilka razy w miesiącu z tego, co akurat jest w lodówce.
    I zawsze mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj chętnie zjadłybyśmy takie nie świąteczne danie... już tych ryb i ciast mamy powyżej uszu xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Dyniowe curry, pyszne. Dodatek szpinaku tym bardziej mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne,uwielbiam dynię,dynia uwielbia curry ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz