wtorek, 12 stycznia 2016

Chlebek cukiniowy z orzechami włoskimi i czosnkiem

Ostatnio zatęskniłam za tym uroczym chlebkiem z cukinią. Wzbogacony orzechami staje się bogaty w kwasy tłuszczowe, a cukinia dostarcza błonnika. Jest chrupki i apetyczny. Będzie doskonały na śniadanie z humusem, masełkiem lub dowolna pastą. Mnie najlepiej smakuje z masłem lub polany oliwą z oliwek.

Chlebek cukiniowy z orzechami włoskimi i czosnkiem
Składniki (na 4 chlebki)
  • 600 g mąki żytniej typ 720
  • 350-400 ml ciepłej wody
  • 2 szklanki utartej na tarce cukinii
  • 2 duże garście posiekanych orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania chlebków
  • mak jako posypka
Rozczyn drożdżowy
  • 25 g świeżych drożdży lub 9 g suszonych
  • 1 czubata łyżka mąki
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka nierafinowanego cukru lub miodu

Przygotowanie
Składniki rozczynu wymieszać (dobrze rozcierając drożdże) w naczyniu o pojemności około 300 ml i pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże powiększą swoją objętość kilkakrotnie i wypełnią całe naczynie. Mąkę wymieszać z solą, wlać oliwę, rozczyn drożdżowy i powoli wlewać wodę. Drewnianą łyżką albo mikserem z końcówką mieszadła wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i niezbyt twarde. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz je wyrobić (w razie potrzeby dodając trochę mąki, aby nie było lepkie), wsypać utartą cukinię, orzechy i drobno posiekany czosnek. Ciasto podzielić na cztery części, a każdą część na trzy kolejne. Aby uformować chlebek należy podsypując mąką uformować trzy niezbyt długie wałeczki i zapleść z nich chlebek tak, jak się zaplata prosty warkocz. Wałeczki nie mogą być zbyt cienkie, bo będą się rozciągać i zrywać ani być zbyt grube, bo wtedy warkocz będzie niekształtny. Uformowane chlebki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy bochenkami, aby chlebek mógł swobodnie rosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy chlebki podwoją objętość,
 posmarować je z wierzchu wodą, posypać makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez 35-40 minut. Chlebki powinny się ładnie zrumienić i mieć przypieczony spód. 

8 komentarzy :

  1. Pięknie wyszedł i ma ciekawy skład, pewnie był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był i jest. Właśnie go dojadam na kolację jako przegryzkę do czystej zupy:)

      Usuń
  2. Taki warkocz na prawdę robi wrażenie! Chętnie byśmy go spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie zdrowe chlebki, bardzo mi się podoba :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę. Prosty, ale jednak kuszący dodatek do codziennej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile ja bym dała za kawałeczek tego chlebka.. :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.