sobota, 23 stycznia 2016

Domowy syrop daktylowy

Żeby zrobić własny syrop z daktyli, potrzeba naprawdę minimum wysiłku. Z pewnością nie będzie on tak przetworzony i przefiltrowany jak klarowny syrop kupiony w sklepie. Za samodzielnym wykonaniem przemawia także cena i łatwa dostępność suszonych daktyli, które można kupić w większości sklepów, nawet w małych miejscowościach. Po niewielkiej obróbce otrzymamy wartościowy produkt słodzący do wszelkich wypieków oraz słodkich śniadań. Jeśli pogotujemy daktyle dłużej i zalejemy mniejszą ilością wrzątku, możemy zrobić świetny dżem. Celulozowa otoczka pestki pozostaje po moczeniu i miksujemy ją razem z owocami, więc zachowujemy także błonnik.

Domowy syrop daktylowy
Składniki (na 2 słoiki o pojemności około 300 ml)
  • 400 g daktyli suszonych bez pestek
  • wrzątek
Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem na sitku, zwłaszcza, jeśli były kupione na wagę na straganie albo w supermarkecie. Ogólnie, najlepiej je sparzyć. żeby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie włożyć je do dowolnego naczynia ze szkła lub kamionki i zalać wrzątkiem tak, aby woda tylko przykryła daktyle. Zostawić na całą noc, aby owoce bardzo rozmiękły. Następnie dokładnie zmiksować i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Jeżeli zależy nam na rzadszym syropie, można dolać nieco wody. Gorący syrop przelać do wyprażonych w piekarniku słoiczków i odwrócić je do góry dnem, aby ciepło uszczelniło słoik. 

Należy przechowywać syrop w suchym i chłodnym miejscu, a po otwarciu – w lodówce. 

6 komentarzy :

  1. Najlepsze słodzidło! Koniecznie muszę zrobić, bo już dawno nie robiłam ;0

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze kupuje syrop daktylowy. Tym razem bardzo bym chciala zrobic,ten z Twojego przepisu. Jedno pytanie;-). Czy syrop jest tak gesty,jak ten ze sklepu,czy taki,ze mozna nim np.posmarowac pankejki czy nalesniki:-P? Dziekuje i pozdrawiam;-). Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodamy odrobinę mniej wody i pogotujemy dłużej na maleńkim ogniu, możemy uzyskać dowolną gęstość syropu. Tylko nie może się przypalić :)Żeby uzyskać taką lepkość jaką ma gotowy syrop, myślę, że trzeba go jeszcze przetrzeć przez sito, żeby usunąć błonnik. Ale chyba nie o to chodzi.
      W naturalnej postaci jest słodki, smarowny i naturalny, bo zrobiony przez Nas. Do naleśników i placków będzie doskonały.

      Usuń
  3. Niebawem recenzja syropu daktylowego pojawi się na naszym blogu :)
    Domowy mimo, że nie jest tak klarowny i gładki to na pewno posiada więcej wartości jak np. wspomniany błonnik :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.