czwartek, 21 stycznia 2016

Proste bułki z mąki graham w znajomym kształcie

W wolny dzień lubię zrobić rano takie właśnie bułeczki. Są przepyszne, jako energetyczna kanapka, tylko z masłem i miodem. Zostały upieczone z pełnoziarnistej mąki, wody i odrobiny oliwy. Nie ma mowy o polepszaczach, konserwantach i dodatkach, których nazwy trudno wymówić. Do wypieków drożdżowych praktycznie zawsze wybieram świeże drożdże, bo pracują dużo intensywniej niż suszone i można ich używać znacznie mniej. Zwracam też uwagę, aby drożdże, które kupuję nie zawierały emulgatorów ani żadnych innych dodatków, a drożdże skoro ich od czasu do czasu używam, były po prostu drożdżami. 

Proste bułki z mąki graham w znajomym kształcie
Składniki (na 10-12 małych bułek)
  • 500 g mąki pszennej graham + nieco do podsypania bułek
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Rozczyn drożdżowy
  • 25 g świeżych drożdży lub 9 g suszonych
  • 1 czubata łyżka mąki
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka nierafinowanego cukru lub miodu
Przygotowanie 
Składniki rozczynu wymieszać w naczyniu o pojemności około
300 ml i pozostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże powiększą swoją objętość kilkakrotnie i wypełnią całe naczynie. Całość powinna być jednolita, a drożdże dobrze roztarte.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać oliwę, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy. Przez kilka minut energicznie ugniatać ciasto, aż stworzy jednolitą strukturę i masa zacznie „odchodzić” od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Wówczas jeszcze raz je wyrobić i podsypując lekko mąką uformować 10 – 12 okrągłych bułek i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, aby ciasto mogło rosnąć. Posypać z wierzchu odrobiną mąki i przykryć ściereczką. Pozostawić na 0,5-1 godzinę w cieple, aby bułki ładnie wyrosły(powinny podwoić objętość).  Gdy tak się stanie, za pomocą noża nadać bułeczkom kształt widoczny na zdjęciach. Tępą końcówką noża trzeba „przekroić” bułkę na pół, w mniej więcej ¾. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec 22-25 minut na drugiej półce od dołu, aż bułeczki zrumienią się od spodu.

3 komentarze :

  1. Zamiast dżemu stosuje twaróg sypki mlekovity i jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, nie wiedziałam że coś takiego istnieje...Muszę zgłębić ten temat:) Dzięki za podpowiedź!

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.