Buraczane kostki bulionowe

Wyglądają jak pralinki, ale nie są słodkie. Można je zabrać w szczelnym słoiczku w podróż albo miejsce, gdzie nie możemy liczyć na zbyt wiele czasu i miejsca na gotowanie. Dzięki temu unikniemy sztucznych zupek w proszku. Ponieważ nasza będzie koncentratem buraków i ziół. Nie gotujemy wywaru i nie mrozimy. Po prostu mieszamy, schładzamy i już możemy stworzyć zupę na bazie naszej kostki.
Jeżeli obawiamy się upałów i rozpuszczenia kostek w drodze, zabierzmy tylko zmielony susz i oliwę z oliwek. Również może powstać coś smacznego. A w domu? Siekajmy świeże buraki i zajadajmy się nimi w każdej możliwej wersji.
 
Buraczane kostki bulionowe

Składniki (na około 25 kostek)
  • 100 g suszonych buraków w kostkach lub wiórkach
  • około 90 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (1 mała łyżeczka = 5 ml)
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego suszonego chrzanu
Przygotowanie
Buraki z majerankiem zmielić w młynku na proszek. Dodać pozostałe składniki oprócz oleju i dobrze wymieszać. Wlać olej, wodę i wyrobić ręką, najlepiej w rękawiczce (kolor buraków!). Połączyć składniki w zwartą i kleistą masę. Wylepić nią silikonowe foremki i wstawić do lodówki na około 40 minut. Można zapakować w srebrzystą folię i przechowywać w lodówce. 

Komentarze

  1. Wow, niesamowity pomysł. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawe :D Fakt, wyglądają jak pralinki i można się nieźle zdziwić :P Pomysł bardzo udany :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz