piątek, 26 lutego 2016

Pieczone placki ziemniaczane z cebulą i selerem, bez mąki


Kto kocha placki ziemniaczane, ale nie chce się przejmować tłuszczykiem z ich smażenia, może je swobodnie upiec i nie stracą na smaku. W dodatku cały dom nie przeniknie zapachem rozgrzanego tłuszczu, a my nie będziemy stać nad patelnią. Placki same się upieką i zapewnią miły zapach niosący się z kuchni. Wystarczą na 3 skromne lub dwie duże porcje. W towarzystwie sosu czosnkowego, podobnego jak w przypadku pizzy, będą smakowały znakomicie. Polecam również swoje placki z ziemniaków ze szpinakiem.
Dodatkowo przemycimy trochę zdrowia i warzyw do naszej diety, bez uczucia ciężkości i zapachu przypalonego tłuszczu. Będzie fit i pysznie.

Pieczone placki ziemniaczane z cebulą i selerem, bez mąki
Składniki (na około 10 dużych placków )
  • 7 dużych ziemniaków 
  • 2 duże cebule
  • 2 duże jaja
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duży seler korzeniowy 
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • pieprz cayenne
  • gaza do odciśnięcia ziemniaków
Przygotowanie
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć do miski wyłożonej gazą i zrobić z niej kulkę. Uciskając i zgniatając węzełek z ziemniakami odcisnąć jak najwięcej wody (około 3/4 szklanki). Włożyć ziemniaki do miski. Selera umyć i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ziemniaków. Obrane cebule również zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć z masą selerowo - ziemniaczaną. Wymieszać i dodać sól i przyprawy. Na koniec wbić jaja i dobrze wyrobić. Wlać oliwę do miseczki. Maczać w niej dłonie i ulepić spore kule, spłaszczając je na placki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C przez około 40 minut. Placki powinny być zrumienione z wierzchu. To ważne, żeby masa na pewno dobrze się upiekła i ziemniaki w środku nie były surowe.

4 komentarze :

  1. Placki ziemniaczane z cukrem pudrem to smak naszego dzieciństwa u babci :D Dawno już takich nie jadłyśmy, nawet takich w zdrowszej wersji :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze powtarzam, że już zjadłam w życiu tyle placków ziemniaczanych, że po prostu to koniec. Ale co jakiś czas jednak za nimi tęsknię i wtedy kombinuję coś pieczonego :)

      Usuń
  2. dawno już nie jadłam placków ziemniaczanych!

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki ziemniaczane w takiej wersji zjadłabym bardzo chętnie!:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.