Błyskawiczny deser jogurtowy z makiem i migdałami

Mamy ochotę na deser, ale nie chcemy niczego kupować, ani tworzyć czasochłonnych wypieków? Wystarczy jogurt, migdały, nieco słodu i mak lub nasionka chia. Powstanie wartościowy i sycący deser bez wyrzutów sumienia i wysiłku. Smak będzie niecodzienny, aksamitny i kremowy, a przy okazji dostarczymy składników odżywczych, nie zaśmiecając organizmu przypadkowo kupionymi słodyczami z przemysłowym tłuszczem.  
 
Błyskawiczny deser jogurtowy z makiem i migdałami
Składniki (2 porcje)
  • 300 – 350 g jogurtu naturalnego bez cukru (u mnie robiony samodzielnie) 
  • 3 łyżki maku lub 1 łyżka nasion chia
  • 50 g migdałów bez skórek lub płatków migdałowych
  • 2 łyżki jasnego miodu lub słodu ryżowego, melasy (u mnie buraczana)
Przygotowanie
Mak sparzyć wrzątkiem na sitku. Migdały lub płatki zmielić w młynku na mąkę i wymieszać z jogurtem. Dodać mak, miód lub słód i dokładnie połączyć składniki. Można użyć trzepaczki – rózgi, aby uzyskać jednorodną strukturę i słodycz. 

Komentarze

  1. Ciekawe dodatki do tego jogurtu, wyszło bardzo fajnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie desery robimy bardzo często w weekendy :D Szybka i smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie szybkie i proste desery są najlepsze :) i szybko można zaspokoić chęć na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz