środa, 2 marca 2016

Pieczony fenkuł z papryką

Kto dotąd nie lubił kopru włoskiego czyli fenkułu, jest duża szansa, że w tym wydaniu go pokocha. Upieczony w plastrach z papryką, przyprawiony, chrupiący i miękki. Fenkuł jest bogaty w potas i witaminę C, pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowo – jelitowe, a na dodatek dostarcza tyle bogactwa, nie dostarczając wielu kalorii. Wspaniale nasyci i będzie świetną jarzynką do obiadu lub pełnym daniem kolacyjnym, jeśli do pieczonych warzyw dodamy, np. grzankę z domowego chleba.
 
Pieczony fenkuł z papryką

Składniki
  • 3 średnie fenkuły
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Warzywa umyć. Paprykę wydrążyć i pokroić na grube paski. Z kopru wykroić głąby i pokroić w cienkie plasterki, odcinając zieloną część (można ją wykorzystać do zup i sałatek). Warzywa włożyć do miski, wlać oliwę i wsypać przyprawy. Wymieszać bardzo dokładnie łyżką, aby wszystkie kawałki warzyw pokryły się oliwą i przyprawami. Wsypać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
˚C na środkowa półkę. Piec przez 35 minut, aż warzywa będą miękkie i zrumienią się. 

1 komentarz :

  1. Ten fenkuł nas prześladuje :P Jeszcze nigdy go nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.