Sałatka makaronowa z brokułami, jajkiem, fetą i szczypiorkiem

Już niedługo świąteczne plany kulinarne zaczną zajmować nasze głowy na poważnie. Może ten pomysł na sałatkę zostanie przez Was wykorzystany? Ja dodam jeszcze rzodkiewkę i na pewno podam ten przepis na wielkanocnym stole.
 
Sałatka makaronowa z brokułami, jajkiem, fetą i szczypiorkiem
Składniki (3-4 porcje)
  • 250 g makaronu
  • 1 średni brokuł
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 150 g sera feta
  • 1 pęczek szczypiorku
Sos
  • 2 łyżki majonezu bio
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
  • mielony czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i włożyć do miski, aby wystygł. Brokuły ugotować na parze na półtwardo i również przestudzić. Składniki sosu wymieszać i dokładnie połączyć z makaronem i brokułami. Pokroić 3 jaja w kostkę i dodać do sałatki (1 jajo zostawić do dekoracji). Pokruszyć fetę lub pokroić w kostkę i wymieszać delikatnie z resztą składników. Dodać posiekany drobno szczypiorek i sprawdzić smak. Udekorować połówkami jaj, szczypiorkiem i kawałeczkami fety.

Komentarze

  1. Pierwsze to zjadłybyśmy kurczaczka xD Haha a myślałyśmy, że jest wegetariańska :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak jest przyjacielsko nastawiony i nie zgodził się na bycie przekąską, ale chciał przez chwilę być sławny =D

      Usuń
  2. Dopiero jakiś czas temu odkryłam takie połączenie na sałatkę, które okazało się jak dla mnie strzałem w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie jajek i brokułu a także sera. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz