Szybki placek szpinakowy z mąką z dyni

Ten delikatny i dość puszysty placek szpinakowy jest dobrą propozycją na śniadanie albo, jako dodatek do kremowych zup. Lekki, beztłuszczowy, ale smaczny i pożywny dzięki masie jajecznej i mące z dyni, w której znajdziemy sporo białka i błonnika. Szpinak w postaci bezkształtnej papki, którym karmiono nas w dzieciństwie przeszedł do historii i teraz stanowi ciekawy dodatek do codziennego menu, bez wyobrażania sobie: co takiego przypomina nam zielona papka na talerzu?
 
Szybki placek szpinakowy z mąką z dyni, bez glutenu
Składniki
  • 1 szklanka mąki z dyni
  • 50 g szpinaku baby
  • 2 duże jaja
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do żołtek. Ucierać, powoli wsypując mąkę z dyni i wlewając mleko, aby masa mogła się połączyć. Dodać szpinak i delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Włożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez pół godziny. 

Komentarze

  1. Cudny placek, do tego z moim ukochanym szpinakiem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placek wygląda wspaniale! Jest taki puszysty i zieleniutki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma ciekawy a i składniki też interesujące :) Musi być bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz