Orzechowa czekolada na gorąco lub zimno

Wyobraźcie sobie niesamowity smak czekolady orzechowej w wersji płynnej, mniej tłustej, ale delikatnej i kremowej. Jest słodka, ale nieprzesłodzona, sycąca, ale tak, żeby zastąpić deser i tak naprawdę stać się nim w niecodziennej formie. Można poczuć wyraźny smak orzechów arachidowych i kakao, ale też słodycz bez obawy o nadmiar.

Orzechowa czekolada na gorąco lub zimno
Składniki (2 porcje)
  • 600 ml mleka roślinnego np. z orzechów włoskich, owsianego
  • 4 łyżki masła orzechowego bez cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka syropu z buraka cukrowego, daktyli lub ryżu (najlepiej smakuje z buraka albo daktylowy) 
Przygotowanie
Masło orzechowe, syrop i kakao wymieszać w garnku o grubym dnie z odrobiną mleka. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką i powoli dolewać mleko. Doprowadzić do delikatnego wrzenia i zdjąć z ognia. W wersji na zimno należy napój wystudzić i ewentualnie schłodzić. Na gorąco, od razu rozlać do kubków lub filiżanek. 

Komentarze

  1. Świetne !!:)
    Ja często robię domowe mleko z masła orzechowego, wiórek kokosowych i daktyli - następnym razem dodam kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze ale pojechałaś.... nie jest trudno wyobrazić sobie ten cudny smak! :D Wymienimy się? Szklanka Twojego napoju za kawałek naszego najnowszego pandziego serniczka... no może być nawet z czekoladowym uchem xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniczek z uszkiem biorę bez namysłu, a czekoladą na pewno nie będziecie zawiedzione :)

      Usuń
    2. Już na liście mamy masło orzechowe i czujemy, że będzie bosko xD

      Usuń
  3. Już mi ślinka cieknie na samą myśl :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł! Mam ogromną ochotę na czekoladę w twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię i na gorąco i na zimno-pycha;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz