czwartek, 21 kwietnia 2016

Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z porem i zapieczone z serem

Zawsze mam w domu przynajmniej kilka pieczarek – na zupę, do sałatki albo do faszerowania. Nie zajmuje to wiele czasu, a smak jest pyszny. W towarzystwie surówki faszerowane kapelusze mogą być ciekawym daniem obiadowym albo kolacyjnym. Dobrze sprawdzą się też na przyjęciach i jako przystawka. 


Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną z porem i zapieczone z serem
Składniki
  • 16 niezbyt dużych pieczarek
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 duży por
  • 6 łyżek utartego sera (dobra gouda lub parmezan)
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi  
  • 2 łyżeczki masła klarowanego + 2 łyżeczki do podpieczenia pieczarek
Przygotowanie
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w proporcji 2,5:1 do miękkości. Pieczarki sparzyć i obrać, wycinając ogonki. Pora drobno posiekać, ogonki i dwie pieczarki także pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pora. Dusić chwilę, podlewając wodą. Dodać posiekane pieczarki i posolić. Dusić do odparowania wody i zrumienienia pieczarek. Wówczas dodać ugotowaną kaszę gryczaną i doprawić. Wyłączyć kuchenkę i dodać do kaszy 3 łyżki utartego sera. Kapelusze pieczarek lekko posolić i ułożyć na patelni z rozgrzanymi dwiema łyżeczkami masła klarowanego kapeluszami do dołu. Zrumienić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z pieczarek nałożyć farsz gryczany i posypywać kilkoma nitkami utartego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.

10 komentarzy :

  1. Podoba mi się to nadzienie! Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W co drugim blogu kasza gryczana! :D W każdej odsłonie ją lubimy a z pieczarkami to już w ogóle super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pieczone pieczarki! Twoje mają wspaniały farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie bogate w warzywa zapiekane dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię zapiekane, faszerowane warzywa. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może jednak dodasz wpis do akcji ;) Dziś ostatni dzień ;) Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  7. To idealny przepis dla wszystkich miłośników pieczarek. Na pewno warto go wypróbować, bo danie na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.