Sałatka szpinakowa z pieczarkami, białą rzodkwią i kozim serem

Świeży, młody szpinak to jest to. Pomidory wprawdzie jeszcze nie sezonowe, ale tęskno mi już do warzyw w dużo większej ilości niż to było zimą. Biała rzodkiew z odrobiną polskiej rzodkiewki doda nieco pikanterii i chrupkości. W tej sałatce nie ma świeżej cebuli ani pora, ale mielony czosnek w dressingu bardzo dobrze zaostrza smak. Sałatka jest znakomita do obiadu, ale też na lunch i samodzielne danie kolacyjne. Syci, ale nie obciąża i dostarcza witamin, które przydadzą się nam w procesie przygotowań do lata, poprawy naszej witalności i odzyskiwania energii po sennej zimie.

Sałatka szpinakowa z pieczarkami, białą rzodkwią i kozim serem
Składniki (4 porcje)
  • 250 g szpinaku baby
  • 500 g pieczarek
  • 3 duże pomidory lub 8 małych
  • 1 średnia biała rzodkiew
  • kilka rzodkiewek (wykorzystałam zapas lodówkowy – nie są konieczne) 
  • 150-200 g sera koziego (użyłam roladki) 
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • sól
  • 2 łyżki sezamu
Dressing
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mielonego czosnku
Przygotowanie
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wsypać pieczarki. Posolić i dusić we własnym soku, aż będą rumiane. Przestudzić. Warzywa umyć. Szpinak włożyć do dużej miski i dodać pieczarki. Pomidory, rzodkiew i rzodkiewkę pokroić w półplasterki, ser pokruszyć lub pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać ze szpinakiem. Składniki dressingu połączyć ze sobą w miseczce i dodać do sałatki. Przed podaniem posypać sezamem.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo dobrze ;D zdrowo i kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała sałatka, jestem pod wrażeniem tego jak wygląda i pomysłu na składniki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też ostatnio mamy fazę na takie sałatki. Szpinak z warzywami plus dobry sos i jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz