środa, 18 maja 2016

Batoniki energetyczne z daktylami, poppingiem i nasionami chia, bez glutenu

Proste, szybkie i pyszne, a daktyle nadają im karmelowego posmaku. Doskonałe na energetyczny dodatek do drugiego śniadania albo przekąskę piknikową. Doskonale zastąpią niejedno ciastko z kremem i nie dostarczą nam przetworzonych składników ani utwardzonych tłuszczy. Lista składników do ich przygotowania to tylko 4 produkty i tak naprawdę trzy podstawowe, które również wystarczą, aby batoniki były pyszne.
 
Batoniki energetyczne z daktylami, poppingiem i nasionami chia, bez glutenu
Składniki (na około 8 batoników)
  • 100 g poppingu z amarantusa (amarantus ekspandowany, dmuchany)
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • Dokoracja: owoce morwy lub goji, gorzka czekolada
Przygotowanie
Daktyle sparzyć i zalać wrzącą wodą tak, aby tylko przykryła daktyle. Zostawić do wystudzenia i zmiksować. Do zmiksowanych daktyli dodać mleko kokosowe i popping. Bardzo dobrze wymieszać. Masa powinna być gęsta i kleista. Naczynie do pieczenia wyłożyć pergaminem i ugnieść równo łyżką masę daktylową na grubość około 2 cm. Posypać owocami morwy lub goji i startą gorzką czekoladą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez pół godziny. Pokroić batoniki, gdy całkowicie wystygną. 

10 komentarzy :

  1. Pyszności!Teraz bym takiego batonika zjadła z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Świetny pomysł na pożywne drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno w weekend wypróbuję, przepis wygląda genialnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No chyba nie musimy udowadniać, że kochamy tego rodzaju batony :D Wyglądają zarąbiście xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie batoniki chociaż sama nigdy ich jeszcze nie przyrządzałam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbuj koniecznie, są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pysznie wyglądają. Doskonałe na II śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. a w którym momencie wrzucić chia?

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.