poniedziałek, 6 czerwca 2016

Placek z kaszy jaglanej i włoskich orzechów z jagodami

Gdy brak pomysłu na ciasto, a my, bliscy lub nasi goście nie jemy jaj i mleka, taki jaglany mix orzechowo - jabłkowy uratuje sytuację. Może zostać pokrojony na długie kawałki jak batony i będzie batonikiem jaglanym, albo wyjęty wprost z piecyka może zostać podany jako ciepła zapiekanka śniadaniowa, wyjmowana z formy łyżką. Wierzch można polać odrobiną płynnego miodu i nikt już się takim smakom nie oprze. Może też zostać po prostu plackiem, o którym nikt nie powie, że został upieczony z kaszy.
 
Placek z kaszy jaglanej i włoskich orzechów z jagodami
Składniki (na formę prostokątną około 25 cm x 15 cm)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka orzechów włoskich zmielonych w młynku
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 2 duże jabłka
  • 5 - 6 łyżek  miodu, syropu ryżowego lub z agawy
  • 6 łyżek suszonych czarnych jagód (w sezonie świeżych)
  • 3 łyżki jagód goji
  • 2 łyżki nasiona chia
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
Przygotowanie
Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i przepłukać. Włożyć do garnka i zalać 1 szklanką wody i 1 szklanką soku jabłkowego. Gotować na bardzo małym ogniu, aby kasza bardzo dobrze się rozkleiła. Gdy będzie miękka, dodać jabłka obrane i starte na tarce. Gotować, aż kasza wchłonie sok ze startych jabłek. Dodać olej kokosowy, mielone włoskie orzechy, miód lub słód, nasiona chia i jagody czarne i jagody goji. Bardzo dobrze wymieszać i przestudzić. Wyłożyć masę do formy wyścielonej papierem do pieczenia i bardzo dobrze „uklepać”, zwłaszcza w rogach formy, aby ciasto się później nie kruszyło. Udekorować jagodami i orzechami, lekko je „wgniatając” w powierzchnię placka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 0,5 godziny. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, można pokroić.

5 komentarzy :

  1. Same pyszne i zdrowe składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda dobrze i tak jak wyżej wspomniała Iwona - zdrowo!
    Pozdrawiam i zachęcam do odwiedzin :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy takie placki, wilgotne, którymi również można się najeść :D
    Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to fajnie, że można zjeść coś pysznego i zdrowego :) Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na zdrową i sycącą przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.