niedziela, 24 lipca 2016

Puree z kalafiora z parmezanem i czosnkiem

Puree z kalafiora może znakomicie zastąpić ziemniaki jadane tradycyjnie do obiadu lub stać się ciekawym smakowym dodatkiem do warzyw pieczonych, oczywiście zawsze w asyście pysznej surówki. Kalafior jest tak smacznym warzywem, że warto wykorzystać każdą możliwą odsłonę, żeby mógł wzbogacić nasze menu, jednocześnie nie nudząc domowników powszechnie stosowaną formą podania, czyli w towarzystwie tartej bułki. Można go używać również jako nadzienie do naleśników i pastę do pieczywa.
Puree z kalafiora z parmezanem i czosnkiem
Składniki
  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć chwilę na rozgrzanej oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Kalafiora ugotować na parze na miękko, dodać podsmażony czosnek, parmezan, kokosowe mleko i masło. Bardzo dobrze utłuc tłuczkiem lub zmiksować i przyprawić.

7 komentarzy :

  1. Puree z kalafiora jest naprawdę pyszne :) Ale w ogóle Twój posiłek jest świetny! Mogłybyśmy się u Ciebie stołować xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mogłabym wpadać do Was na wspaniałe desery :)

      Usuń
  2. To musi być przepyszne! zrobię na pewno (zamiast parmezanu dodam płatki drożdżowe i chyba będzie ok) Takiego purée jeszcze nie jadłam, więc czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Płatki drożdżowe będą super :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Puree z kalafiora jeszcze nie jadłam i w końcu muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.