środa, 7 września 2016

Chleb gryczano – jaglany z orzechami bez mąki, bezglutenowy, wegański

To bardziej ciasto niż chleb, bo nie można ukroić tak cienkich i sprężystych kromek, ale jak najbardziej można kroić grubsze i jeść z wszelkimi pastami, smarowidłami i warzywami, albo po prostu bez dodatków, jak kawałek wytrawnego ciasta i przyznaję, że taki najbardziej mi smakuje. Kto nie lubi kasz, może je w ten sposób przemycić, a kto je uwielbia, znajdzie kolejny sposób na zajadanie się nimi.
Chlebek jest wilgotny i można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej nadaje się na pojedyncze domowe kanapki, ponieważ struktura nieco utrudnia transport. Ja kroję po prostu solidne kawałki i zabieram do pracy w pojemniczku jako drugie śniadanie albo jem z sałatką jako szybki obiad, kiedy nie mam możliwości zjedzenia ciepłego posiłku. Znakomicie syci i jest bardzo wartościowy.
 
Chleb gryczano – jaglany z orzechami bez mąki, bezglutenowy, wegański
Składniki (na keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm)

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej
  • 0,5 szklanki zmielonych w młynku włoskich orzechów
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżki łupiny babki jajowatej lub zmielonego w młynku siemienia lnianego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 -1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku lub innych ziół, ewentualnie bez
  • len, czarnuszka lub inne nasiona do posypania chlebka
Przygotowanie
Obie kasze ugotować na kleisto i jeszcze ciepłe wymieszać z pozostałymi składnikami. Bardzo dobrze wyrobić ręką lub drewnianą łyżką. Masa powinna być kleista i zwarta. Jeśli się rozpada, trzeba dłużej wyrabiać, aby chlebek po upieczeniu się nie kruszył. Przełożyć wyrobione „ciasto” do foremki z papierem do pieczenia, przykryć i zostawić na kilkanaście minut, aby składniki jeszcze lepiej się związały. Piekarnik rozgrzać do 180 °C i wstawić chlebek na drugą półkę od dołu. Piec przez godzinę. Po upieczeniu odczekać kilka minut i delikatnie wyjąć chleb z formy, chwytając za brzegi papieru. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy będzie całkowicie zimny, można kroić. 

8 komentarzy :

  1. Cudowny!!! Muszę koniecznie spróbować.
    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio piekłam chleb z samej kaszy gryczanej i bardzo mi smakował. taki z dwóch kasz musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mix kasz plus orzechy daje naprawdę przyjemny smak i bogactwo wartościowych składników :) Następnym razem zrobię go w wersji z cebulą :)

      Usuń
  3. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm coś pysznego :) do tego jakaś fajna pasta kanapkowa i jestem w niebie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. To taka porządna wersja chleba, która z powodzeniem może zastąpić wege kotleta na obiad :D Podoba nam się ta wizja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe chleby stają się coraz bardziej popularne, nie bez przyczyny, bo są bardzo smaczne i przede wszystkim to my sami możemy zdecydować jakie składniki znajdą się w środku ;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.