Daktyle nadziewane serkiem chrzanowym i zielonym pieprzem


To jedna z moich ulubionych przekąsek, chociaż niestety nie ja ją wymyśliłam i nie do końca wiem, kto ją odkrył. Starałam się ją odtworzyć i uzyskać smak, który mnie uwiódł. Łączy w sobie słodycz, nieco ostrości chrzanu, kremowość serka i pikanterię pieprzu. Wrażliwcy mogą nie dodawać pieprzu lub położyć tylko po jednym ziarenku. Można go także zastąpić szczyptą ostrej papryki, posypując serek. Ja jednak pozostanę wierna pierwowzorowi, ponieważ dla mnie ta przystawka jest bezkonkurencyjna, choć śmiesznie prosta w przygotowaniu. 

Daktyle nadziewane serkiem chrzanowym i zielonym pieprzem
Składniki
  • świeże daktyle: około 20 sztuk
  • 1 serek chrzanowy (ja użyłam Twój Smak, ponieważ zawierał najmniej składników)
  • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu, najlepiej w occie winnym lub oliwie (u mnie własnej produkcji, marynowany w oliwie)
Przygotowanie
Z daktyli wyjąć pestki, serek rozetrzeć widelcem. Nałożyć po odrobinie masy serowej do każdej połówki daktyla i posypać zielonym pieprzem, max po 2-3 ziarenka na jednego daktyla, aby nie było zbyt pikantnie.
Uwaga: najlepsze daktyle do tej przystawki do świeże daktyle kupowane na wagę, na gałązkach. W pudełkach niestety mają zbyt "mazistą" strukturę. Niestety nie mogłam przed świętami dostać moich ulubionych i kupiłam świeże daktyle w pudełku, więc nie do końca uzyskałam efekt wizualny, ale smak pozostał taki, jaki chciałam. 

Komentarze

  1. Pierwsze słyszę o takiej przystawce, ale muszę przyznać, że mnie mocno zaintrygowała. Tylko te ziarenka pieprzu bym odpuścił, skoro jest chrzan, bo jednak to będzie za dużo dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek chrzanowy nie jest tak intensywny w smaku jak sam chrzan,ale faktycznie całe ziarna pieprzu dla niektórych to zbyt wiele. Można użyć innej przyprawy. Ja po prostu bardzo lubię całe ziarna zielonego pieprzu w różnych daniach :) Smacznego !

      Usuń
  2. Wow! Daktyle to zawsze z masłem orzechowym w środku i ewentualnie w czekoladzie a tu taka niespodzianka ;) Bardzo intrygujący przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie, nie wpadłabym. Na pewno rewelacyjny smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pomyślałabym o takim fajnym połączeniu smakowym :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz