wtorek, 21 lutego 2017

Tarta z mąki kokosowej z bananami i kokosowym budyniem


To ciasto z moim wymarzonym spodem. Nie jest twarde i choć nie ma w nim ani śladu zbóż, trzyma dobrze kruchą konsystencję, nie rozpadając się. Tarta, która powstaje szybko i bez zbędnych zabiegów. Można ją także zrobić w formie tartaletek i użyć innych sezonowych owoców. I nie potrzebuje schładzania przed pieczeniem.
Tarta jest także miękka i nie „zapychająca”, jak to często bywa z wypiekami z kokosowej mąki.


Tarta z mąki kokosowej z bananami i kokosowym budyniem
Składniki (na formę około 25 -28 cm)
Ciasto

  • 1, 5 szklanki mąki kokosowej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 2 banany
  • 2 i 3/4 szklanki (około 650 ml) mleka kokosowego (ja użyłam Real Thai, najlepsze jest mleko w kartoniku, bo ma odpowiednio płynną konsystencję)
  • 4 łyżki skrobi z tapioki (może być też ziemniaczana, kukurydziana)
  • 2-3 łyżki miodu, ksylitolu lub nierafinowanego cukru, np. palmowego lub kokosowego
  • 3-4 łyżki jagód goji
  • 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej, zmielonej, bez cukru (niekoniecznie)
Przygotowanie
Ciasto

Daktyle zalać wrzątkiem tak, aby woda ledwie przykryła daktyle i zostawić na kilka godzin. Mąkę kokosową wymieszać z szczyptą soli, dodać masło i daktyle razem z płynem w którym się moczyły. Można nie wlewać od razu całego płynu z daktyli, żeby zapobiec zbytniemu rozrzedzeniu ciasta. Wbić jaja i zlepić składniki, zagniatając. Ciasto powinno być lepkie i zwarte, nie może być twarde. Powinno mieć formę miękkiej plasteliny. W razie potrzeby można dodać 1-3 łyżki wody z moczenia daktyli lub zimnej wody. Wylepić formę ciastem.
Krem
Z mleka kokosowego odlać ¼ szklanki i rozrobić skrobię. Resztę mleka zagotować z produktem słodzącym, jagodami goji i skórką pomarańczową. Gdy zacznie wrzeć, wlać rozrobioną skrobię i mieszając, zagotować. Gdy mocno zgęstnieje, zdjąć z ognia.
Formę wyklejoną ciastem obłożyć plasterkami banana (powinna dobrze przykryć dno) i wylać na wierzch świeżo ugotowany budyń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
°
C i piec przez około 30 minut. 

7 komentarzy :

  1. Idealne składniki, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że jest pyszna. Bezglutenowcy i zwykli zjadacze ciast pałąszują ją razem bezkrytycznie. W dodatku wymaga minimum pracy i jest długo krucha, a twarde kruche ciasto to z pewnością zmora wielu osób, które same pieką :)

      Usuń
  2. Mniam! Tarta zdecydowanie jest w moim guście:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do pieczenia :)

      Usuń
  4. Ale bajeczna! Kokosowy spód no i ten budyń <3

    OdpowiedzUsuń
  5. WOw! Wygląda genialnie! I jakie zdrowe! Uwielbiam takie przepisy! Mąkę kokosową ubóstwiam. Mimo to należy pamiętać, że bierzemy jej 1/3 tego, co pszennej ....Dodatkowo świetnie komponuje się, jako mąka bazowa.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.