Tarta z mąki kokosowej z bananami i kokosowym budyniem


To ciasto z moim wymarzonym spodem. Nie jest twarde i choć nie ma w nim ani śladu zbóż, trzyma dobrze kruchą konsystencję, nie rozpadając się. Tarta, która powstaje szybko i bez zbędnych zabiegów. Można ją także zrobić w formie tartaletek i użyć innych sezonowych owoców. I nie potrzebuje schładzania przed pieczeniem.
Tarta jest także miękka i nie „zapychająca”, jak to często bywa z wypiekami z kokosowej mąki.


Tarta z mąki kokosowej z bananami i kokosowym budyniem
Składniki (na formę około 25 -28 cm)
Ciasto

  • 1, 5 szklanki mąki kokosowej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 2 banany
  • 2 i 3/4 szklanki (około 650 ml) mleka kokosowego (ja użyłam Real Thai, najlepsze jest mleko w kartoniku, bo ma odpowiednio płynną konsystencję)
  • 4 łyżki skrobi z tapioki (może być też ziemniaczana, kukurydziana)
  • 2-3 łyżki miodu, ksylitolu lub nierafinowanego cukru, np. palmowego lub kokosowego
  • 3-4 łyżki jagód goji
  • 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej, zmielonej, bez cukru (niekoniecznie)
Przygotowanie
Ciasto

Daktyle zalać wrzątkiem tak, aby woda ledwie przykryła daktyle i zostawić na kilka godzin. Mąkę kokosową wymieszać z szczyptą soli, dodać masło i daktyle razem z płynem w którym się moczyły. Można nie wlewać od razu całego płynu z daktyli, żeby zapobiec zbytniemu rozrzedzeniu ciasta. Wbić jaja i zlepić składniki, zagniatając. Ciasto powinno być lepkie i zwarte, nie może być twarde. Powinno mieć formę miękkiej plasteliny. W razie potrzeby można dodać 1-3 łyżki wody z moczenia daktyli lub zimnej wody. Wylepić formę ciastem.
Krem
Z mleka kokosowego odlać ¼ szklanki i rozrobić skrobię. Resztę mleka zagotować z produktem słodzącym, jagodami goji i skórką pomarańczową. Gdy zacznie wrzeć, wlać rozrobioną skrobię i mieszając, zagotować. Gdy mocno zgęstnieje, zdjąć z ognia.
Formę wyklejoną ciastem obłożyć plasterkami banana (powinna dobrze przykryć dno) i wylać na wierzch świeżo ugotowany budyń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
°
C i piec przez około 30 minut. 

Komentarze

  1. Idealne składniki, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że jest pyszna. Bezglutenowcy i zwykli zjadacze ciast pałąszują ją razem bezkrytycznie. W dodatku wymaga minimum pracy i jest długo krucha, a twarde kruche ciasto to z pewnością zmora wielu osób, które same pieką :)

      Usuń
  2. Mniam! Tarta zdecydowanie jest w moim guście:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bajeczna! Kokosowy spód no i ten budyń <3

    OdpowiedzUsuń
  4. WOw! Wygląda genialnie! I jakie zdrowe! Uwielbiam takie przepisy! Mąkę kokosową ubóstwiam. Mimo to należy pamiętać, że bierzemy jej 1/3 tego, co pszennej ....Dodatkowo świetnie komponuje się, jako mąka bazowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast masła można użyć masła klarowanego lub oleju kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak, używam tych tłuszczy zamiennie, zależy co mam w domu. :) Smacznego!

      Usuń
  6. A jeśli użyję oleju kokosowego to w takiej samej ilości co masła?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz