wtorek, 1 sierpnia 2017

Pieczone kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem

Kilkanaście lat temu skusiłam się na takie kotleciki w knajpce nad morzem. Wyglądały pięknie, ale okazały się całkowicie niejadalne. Ich głównym składnikiem nie były bowiem jaja, ale bułka tarta.
Sama nie robię więc kotletów z samej bułki z kropkami jajek, ale właśnie na ich bazie. Doskonale zastąpią mięso w posiłku, a w towarzystwie surówki i kaszy mogą stanowić pełnowartościowy obiad.
Bułka jest potrzebna do związania całości, ale może to być prawdziwa grahamka, albo po prostu bułka dobrej jakości. Będzie szybko i smacznie, a jeśli dodamy sos pieczarkowy możemy zbliżyć się do smakowego nieba.
Pieczone kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem
Składniki (na około 12 kotletów)
  • 8 jaj
  • 1 bułka grahamka + mleko roślinne do namoczenia (około 1 szklanka)
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • pieprz, sól
  • len mielony odtłuszczony do obtoczenia kotlecików
  • oliwa do zwilżenia kotlecików – około 2 łyżek
Przygotowanie
Bułkę pokroić w kostkę, zalać mlekiem roślinnym, a gdy zmięknie, bardzo dobrze odcisnąć. Szczypiorek drobno posiekać. Jaja ugotować na twardo, zahartować i obrać ze skorupek. Pięć jaj zmiksować z namoczoną bułką i przyprawami. Pozostałe 3 jaja pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Wsypać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. Zwilżać dłonie oliwą i formować kotleciki, obtaczając je w mielonym lnie. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pic w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. 

4 komentarze :

  1. No niestety niektórzy mocno przesadzają z bułką tartą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lokalach to duża oszczędność, a biznes gastronomiczny w sezonie letnim to temat rzeka, tylko dlaczego nazywają się jajeczne, a nie "bułeczne"? :)

      Usuń
  2. Jadłam już w ostatnim czasie kotleciki z kalafiora, z fasoli, z jajek nie zaszkodzi :) Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.