sobota, 24 lutego 2018

Tarta sernikowa z masłem orzechowym, bezglutenowa

Zima wszystkim daje się we znaki i za niejednym z Nas krąży ochota na małe, słodkie co nieco. A skoro już mamy ulec tej pokusie, niech nie będzie wyłącznie bombą z kalorii i cukru, ale domowym cudem smaku i dobrych składników. Tarta po wystudzeniu ma delikatną, kremową konsystencję, a przecież ser nie jest długo ucierany, a ciasto nie jest schładzane w lodówce i bardzo tłuste. Zachowuje jednak swoją kruchość i miękkość.
A jeśli macie w domu zapas mąki kokosowej z którą nie wiecie co zrobić? Nic prostszego. Niedzielny deser zapewniony! Dla dzieciaków świetny w formie tartaletek. 

Tarta sernikowa z masłem orzechowym, bezglutenowa

Składniki (na formę około 25-28 cm)
Spód

  • 1 i 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 100 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki naturalnego kakao + odrobina do posypania ciasta po upieczeniu
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 3 dojrzałe gruszki
Masa serowa
  • 450 g zmielonego, gładkiego twarożku naturalnego bez cukru, najlepiej półtłustego lub ricotty 
  • 2-3 łyżki miodu 
Masa orzechowa
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
  • 2-3 łyżki miodu 

Przygotowanie 
Gruszki obrać , pokroić na małe ćwiartki i włożyć do garnka. Lekko podgrzewając, zagotować je i dusić we własnym soku kilka minut, aby stały się miękkie. Odstawić do wystudzenia.
Daktyle zalać wrzątkiem tak, aby woda ledwie przykryła daktyle i zostawić na kilka godzin.
Do miski wyłożyć namoczone daktyle wraz z płynem w którym się moczyły, miękkie masło, jaja, sól i kakao. Wszystko zmiksować na gładką masę. Powoli dosypywać mąkę kokosową, mieszając drewnianą łyżką. Następnie ręcznie zlepić składniki, zagniatając. Ciasto powinno być lepkie i zwarte, nie może być twarde. Powinno mieć formę miękkiej plasteliny. W razie potrzeby można dodać 1-3 łyżki zimnej wody lub roślinnego mleka. Wylepić ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Używanie papieru do pieczenia ułatwia wyjmowanie ciasta z formy i likwiduje problem przywierania, wysypywania formy mąką czy bułką tartą i smarowania tłuszczem.
Masło orzechowe wymieszać z miodem i wyłożyć na dno tarty.
Twarożek również posłodzić miodem do pożądanej słodkości i wyłożyć na masę orzechową. Na wierzchu tarty ułożyć uduszone w soku własnym gruszki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190
°
C i piec przez około 30 minut na środkowej półce. Po wyjęciu z piekarnika można obsypać ciasto przez sito odrobiną kakao.
Uwaga
Jeśli pieczemy tartę w formie tartaletek skracamy czas pieczenia do około 20 minut, zwracając uwagę, aby nie zrumieniły się za bardzo. 

6 komentarzy :

  1. To są moje klimaty na 100% :) Podoba mi się połączenie sernikowego smaku z moim ulubionym masłem orzechowym.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. To masło czekało trochę w spiżarni i miałam obawy, czy będzie pasowało, ale fajnie połączyło się z całością.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest naprawdę pyszna i łatwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo to coś dla mnie bo akurat jestem na diecie bezglutenowej. Fajnie, ze coraz częściej można trafić na takie przepisy albo produkty nie zawierające gluten. Ciasto na pewno smaczne- muszę spróbować zrobić. Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuj koniecznie, zwłaszcza że spód do tej tarty nie jest suchy i trocinowaty, jak to bywa przy wypiekach bez glutenu, gdy nie zjadamy ich od razu.To mój ulubiony spód i większość tart przygotowuję właśnie na nim, bo po prostu się sprawdza i nikt nie grymasi :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.