tag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post8380389792197114173..comments2024-02-15T15:34:57.045+01:00Comments on Ale zakwas!: Placki jaglano-migdałowe z truskawkową wkładką i sosem truskawkowymAleZakwashttp://www.blogger.com/profile/14047486262679358225noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-75745756694822941852015-05-10T15:40:38.518+02:002015-05-10T15:40:38.518+02:00Ale pyszniasto wyglądają! :DAle pyszniasto wyglądają! :DŁukasz Majchrowskihttps://www.blogger.com/profile/06959691281598831229noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-1738993815225379872015-05-09T07:10:41.968+02:002015-05-09T07:10:41.968+02:00Radosne danie, chce się jeść od razu :)Radosne danie, chce się jeść od razu :)Lenahttps://www.blogger.com/profile/10990217535431893601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-88210308330418269342015-05-08T22:35:02.283+02:002015-05-08T22:35:02.283+02:00Ale zapachniało latem :) Wyglądają bajecznie :PAle zapachniało latem :) Wyglądają bajecznie :PAnia_Shttps://www.blogger.com/profile/07219730039600830857noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-43753867009421635812015-05-08T21:36:55.290+02:002015-05-08T21:36:55.290+02:00To bardziej skomplikowane. Całe ziarno, nawet zmie...To bardziej skomplikowane. Całe ziarno, nawet zmielone i upieczone nie podlega tak szybkim zmianom jak wyizolowany olej, choć w pewnym stopniu te zmiany zachodzą. Dr Kmiecik z UP w Poznaniu zajmuje się badaniem zmian w tłuszczach podczas obróbki termicznej i twierdzi, że długotrwałe przechowywanie zmielonych nasion jest dużo bardziej szkodliwe ze względu na jełczenie, niż szybka obróbka świeżych nasion. W czasie pieczenia tylko skórka osiąga temperaturę piekarnika, a wewnątrz wypieku ta temperatura może nie osiągać 100 stopni. Produkt zostaje szybko spożyty i nie podlega dalszym zmianom. Ja sama natknęłam się na sprzeczne opinie i nie mam aż tak wielu badań na podorędziu, żeby teraz je przytoczyć. Ale ta opinia wydawała mi się zawsze logiczna. Poza tym moczenie, zalewanie wrzątkiem czy prażenie ułatwia przyswajalność orzechów czy niektórych nasion i pomaga zneutralizować obecne w nich substancje antyodżywcze. Więc na dwoje babka wróży. Jeśli pieczemy, to zawsze na świeżo. Jeśli przechowujemy zmielone nasiona, to tylko krótko i w lodówce. Gotowe mąki z nasion czy orzechów, to zwykle produkt uboczny przy produkcji olejów, a nie całe zmielone nasiona, więc w temperaturze pokojowej przetrwają dłużej. Jako podpowiedź, badajmy zawsze na opakowaniu zawartość tłuszczu. Przeciętnie powinno być około 10 procent tłuszczu i sporo błonnika. A jeśli chodzi o zdrowe produkty? To bardzo dyskusyjne. Dla jednych coś jest zdrowe, dla innych zabójcze. Zależy od dawki. I zawsze trzeba zachować rozsądek, także w jedzeniu produktów uznawanych za bardzo zdrowe. Umiar i różnorodność pomogą nam w tym temacie nie przesadzić. W dobie alergii i nietolerancji to wszystko jeszcze bardziej się komplikuje.<br />Pozdrawiam bardzo ciepło i jestem otwarta na dyskusję i pytania. AleZakwashttps://www.blogger.com/profile/14047486262679358225noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-69331879079689831292015-05-08T21:23:24.804+02:002015-05-08T21:23:24.804+02:00Cudowne ! I ta truskawka w środku <3Cudowne ! I ta truskawka w środku <3Moja pasja smakuhttp://www.mojapasjasmaku.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-45871486431293760372015-05-08T20:57:07.231+02:002015-05-08T20:57:07.231+02:00Placuszki z truskawkami- wyczuwam lato;)Placuszki z truskawkami- wyczuwam lato;)Autorhttps://www.blogger.com/profile/15932442051006150171noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-14163028952768458682015-05-08T20:35:57.312+02:002015-05-08T20:35:57.312+02:00czy to prawda, że tłuszcz nasion i orzechów pod wp...czy to prawda, że tłuszcz nasion i orzechów pod wpływem temperatury zmienia się w tłuszcz trans? to by znaczyło, że masła orzechowe i wypieki z orzechami czy innymi pestkami są niezdrowe... Ciekawa jestem Twojej opinii jako dietetykaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-5314900840653702102015-05-08T18:42:47.183+02:002015-05-08T18:42:47.183+02:00Robiłyśmy kiedyś podobne :D Tzn. miały wyjść jagla...Robiłyśmy kiedyś podobne :D Tzn. miały wyjść jaglane ciasteczka ale one się rozlały w piekarniku a na patelni wyszły placuszki xD Pycha :D Candy Pandashttps://www.blogger.com/profile/00212939215666294102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-82803452795047033122015-05-08T16:36:57.057+02:002015-05-08T16:36:57.057+02:00pycha!pycha!Foodmaniahttps://www.blogger.com/profile/06070158769371908661noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-42676531096073770782015-05-08T16:09:41.772+02:002015-05-08T16:09:41.772+02:00świetna jest ta wtopiona truskawkaświetna jest ta wtopiona truskawkacookingforemilyhttp://cookingforemily.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1961672696752014445.post-25823650989384759982015-05-08T11:55:36.696+02:002015-05-08T11:55:36.696+02:00Jak dla mnie,to super przepis na zdrowe sniadanko;...Jak dla mnie,to super przepis na zdrowe sniadanko;-). Z pewnoscia go wykorzystam. Dziekuje za swietny pomysl na rozpoczecie dnia:-). Pozdrawiam.Marianoreply@blogger.com