Burgery pieczarkowe z pasternakiem

Te burgery robi się naprawdę prosto. Nie potrzeba nawet jaja dla związania całości. Po upieczeniu mają delikatny słodko - pikantny smak.
Pasternak jest stosunkowo mało znanym warzywem korzeniowym.
Pachnie podobnie do pietruszki, jednak w smaku jest słodkawy jak marchewka. Bukiet wszystkich aromatów pasternaku nawiązuje do kminku, kopru i anyżu.
Doskonale pobudza trawienie, działa moczopędnie i uspokajająco. Jest również pomocny w zwalczaniu łaknienia słodyczy, a wiosna się zbliża... Znakomicie zastępuje ziemniaki. Można robić z niego chipsy, frytki, kremy, co tylko podpowie nam wyobraźnia. 

Burgery pieczarkowe z pasternakiem
Składniki (na około 10 burgerów o średnicy szklanki)
  • 1 spory korzeń pasternaku (ok. 300 g)
  • 15 sztuk średnich pieczarek
  • 2 średnie pory
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 limonki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki i pasternak umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora umyć i bardzo drobno pokroić albo posiekać w blenderze. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wycisnąć sok z połowy limonki. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy i dodać: pora, pieczarki i pasternak. Podlać wodą i dusić do miękkości. Wrzucić przeciśnięty czosnek i wlać sok z limonki. Odparować dokładnie nadmiar wody i doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać płatki jaglane, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna moczyć dłonie w pozostałej oliwie i tak zwilżonymi rękoma formować małe okrągłe burgery, lekko je spłaszczając. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 30 minut. Podawać z dowolną sałatką lub surówką i plasterkami avocado.

Komentarze

  1. Wspaniałe, koniecznie muszę takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, gdybym wiedziała, że będzie taki przepis, zostawiłabym sobie pieczarki, które wczoraj przerabiałam. Świetna rzecz!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz