środa, 27 sierpnia 2014

Sałatka z warzyw z sosem pomarańczowo – imbirowym

Trudno określić, czy to surówka czy już sałatka. Ponoć dodatek mleka kokosowego lub śmietany zmienia surówkę w sałatkę. Jedno jest pewne: jest prosta i szybka. Nie trzeba niczego gotować ani przygotowywać wcześniej. Można podać ją do obiadu, ale u mnie często gości, jako dodatek do śniadania w towarzystwie razowego chleba. To zastrzyk witaminowo - energetyczny, po którym świetnie się czuję przez cały dzień. A na "cebulowy oddech" polecam konsumpcję  gałązki natki pietruszki. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. 

Sałatka z warzyw z sosem pomarańczowo – imbirowym
Składniki (4 porcje)
  • 2 duże marchewki
  • 0,5 małego selera
  • 0,5 długiego ogórka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • sól
Sos
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • około 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchew i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórek kroimy w plastry, pora w drobne krążki, szalotki w półplasterki. Siekamy drobno szczypior. Można zostawić trochę do dekoracji, żeby zrobić „palemki”, nacinając szczypior wzdłuż. Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z pomarańczy, siekamy drobno imbir i miksujemy z sokiem. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy.
Łączymy składniki sałatki z sosem i doprawiamy solą.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.