Sałatka z warzyw z sosem pomarańczowo – imbirowym

Trudno określić, czy to surówka czy już sałatka. Ponoć dodatek mleka kokosowego lub śmietany zmienia surówkę w sałatkę. Jedno jest pewne: jest prosta i szybka. Nie trzeba niczego gotować ani przygotowywać wcześniej. Można podać ją do obiadu, ale u mnie często gości, jako dodatek do śniadania w towarzystwie razowego chleba. To zastrzyk witaminowo - energetyczny, po którym świetnie się czuję przez cały dzień. A na "cebulowy oddech" polecam konsumpcję  gałązki natki pietruszki. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. 

Sałatka z warzyw z sosem pomarańczowo – imbirowym
Składniki (4 porcje)
  • 2 duże marchewki
  • 0,5 małego selera
  • 0,5 długiego ogórka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • sól
Sos
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • około 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchew i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórek kroimy w plastry, pora w drobne krążki, szalotki w półplasterki. Siekamy drobno szczypior. Można zostawić trochę do dekoracji, żeby zrobić „palemki”, nacinając szczypior wzdłuż. Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z pomarańczy, siekamy drobno imbir i miksujemy z sokiem. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy.
Łączymy składniki sałatki z sosem i doprawiamy solą.

Komentarze

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ website nổi tiếng Mỹ là mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz