Trudno
określić, czy to surówka czy już sałatka. Ponoć dodatek mleka
kokosowego lub śmietany zmienia surówkę w sałatkę. Jedno jest pewne:
jest prosta i szybka. Nie trzeba niczego gotować ani przygotowywać
wcześniej. Można podać ją do obiadu, ale u mnie często gości, jako
dodatek do śniadania w towarzystwie razowego chleba. To zastrzyk
witaminowo - energetyczny, po którym świetnie się czuję przez cały
dzień. A na "cebulowy oddech" polecam konsumpcję gałązki natki
pietruszki. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.
Sałatka z warzyw z sosem pomarańczowo – imbirowym
Składniki (4 porcje)
- 2 duże marchewki
- 0,5 małego selera
- 0,5 długiego ogórka
- 1 por (tylko biała część)
- 3 cebulki dymki ze szczypiorem
-
sól
Sos
Przygotowanie- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- około 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
-
2 łyżki oliwy
Warzywa dokładnie myjemy i
obieramy. Marchew i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórek kroimy w
plastry, pora w drobne krążki, szalotki w półplasterki. Siekamy drobno
szczypior. Można zostawić trochę do dekoracji, żeby zrobić „palemki”, nacinając
szczypior wzdłuż. Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z pomarańczy, siekamy
drobno imbir i miksujemy z sokiem. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze
mieszamy.
Łączymy składniki sałatki z sosem i doprawiamy solą.
Łączymy składniki sałatki z sosem i doprawiamy solą.
Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
OdpowiedzUsuńGiaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ website nổi tiếng Mỹ là mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.