Sałatka z kapusty pekińskiej z gruszkami

Dopóki jeszcze jest w miarę ciepło, chciałabym jadać sałatki jak najczęściej, bo kiedy przychodzą chłody, marzę już tylko o gorących i konkretnych daniach. 
Pomysł na tę sałatkę powstał po rewizji zapasów w mojej lodówce i spiżarni. Miało być szybko, bo spieszyłam się do pracy, ale też w miarę możliwości jakościowo i świeżo. Gruszki i śliwki są o tej porze roku obłędnie dobre.

Sałatka z kapusty pekińskiej z gruszkami
Składniki (4 porcje) 
  • 1 mała główka kapusty pekińskiej lub 0,5 dużej
  • 3 garście płatków migdałowych
  • 2 duże gruszki (u mnie odmiana Konferencja)
  • 100 g suszonych śliwek bez konserwantów
  • 300 g jogurtu naturalnego bez cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • po 1 świeżej śliwce  na każdą porcję sałatki do dekoracji i schrupania
Przygotowanie
Kapustę pekińską opłukać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paski. Gruszki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę, śliwki pokroić na cienkie paski, dodać płatki migdałowe. Jogurt wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Dodać do sałatki, wymieszać i schłodzić. Na każdej porcji sałatki ułożyć pokrojoną świeżą śliwkę.

Komentarze