Dopóki jeszcze jest w miarę ciepło,
chciałabym jadać sałatki jak najczęściej, bo kiedy przychodzą chłody, marzę już
tylko o gorących i konkretnych daniach.
Pomysł na tę sałatkę powstał po rewizji zapasów w mojej lodówce i spiżarni. Miało być szybko, bo spieszyłam się do pracy,
ale też w miarę możliwości jakościowo i świeżo. Gruszki i śliwki są o tej porze roku obłędnie dobre.
Sałatka z kapusty pekińskiej z gruszkami
Składniki (4 porcje)
- 1 mała główka kapusty pekińskiej lub 0,5 dużej
- 3 garście płatków migdałowych
- 2 duże gruszki (u mnie odmiana Konferencja)
- 100 g suszonych śliwek bez konserwantów
- 300 g jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól, pieprz
- po 1 świeżej śliwce na każdą porcję sałatki do dekoracji i schrupania
Przygotowanie
Kapustę pekińską opłukać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paski. Gruszki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę, śliwki pokroić na cienkie paski, dodać płatki migdałowe. Jogurt wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Dodać do sałatki, wymieszać i schłodzić. Na każdej porcji sałatki ułożyć pokrojoną świeżą śliwkę.
Kapustę pekińską opłukać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paski. Gruszki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę, śliwki pokroić na cienkie paski, dodać płatki migdałowe. Jogurt wymieszać z miodem, solą i pieprzem. Dodać do sałatki, wymieszać i schłodzić. Na każdej porcji sałatki ułożyć pokrojoną świeżą śliwkę.
Komentarze
Prześlij komentarz