Wytrawne ciasteczka z kaszy gryczanej z twarogiem

Te ciasteczka to świetna przekąska w czasie miejskiej wyprawy, pomagająca uniknąć pokus, którym ulegamy wcale nie dlatego, że są takie pyszne, ale po prostu bardzo często głód determinuje nasze wybory. A mając przy sobie pudełko z przekąską, nie kupimy batona w sklepiku po drodze.
Masa na ciasteczka może stać się kotlecikami lub dużym plackiem. Wszystko zależy od naszej fantazji.

Wytrawne ciasteczka z kaszy gryczanej z twarogiem

Składniki (na około 21 ciastek)
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 200-220 g białego sera półtłustego niemielonego
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowanie ciastek
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • pieprz
Przygotowanie
Kaszę gryczaną opłukać i ugotować na sypko w proporcji 2,5:1. Włożyć do miski i przestudzić. Cebulę obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i dodać cebulę. Dusić, podlewając lekko wodą, aż cebula będzie miękka i się zrumieni. Odparować nadmiar wody i dodać cebulkę do kaszy. Wymieszać i dorzucić pokruszony biały ser. Wszystko dokładnie wyrobić drewnianą łyżką na w miarę gładką, jednolita masę i dodać wszystkie przyprawy. Na spodek wylać łyżkę oliwy i zwilżając nią dłonie lepić kuleczki wielkości dużego włoskiego orzecha lub trochę większe. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 2 cm odstępach, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka zmienią kształt i będą wyglądały jak kapelusze grzyba. 

Piec w 180˚C przez 0,5 godziny.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Masa może stać się tym, czym zechcemy. Jak upiecze się ją w tortownicy i przełoży fajną pastą, to będzie mega tort. Elastyczna struktura bardziej kojarzy mi się z ciastkami i pozwala wykpić się czasami od słodkiego poczęstunku, bo przecież mam swój :) A kotleciki? Jakkolwiek nazwać ten wypiek, niezaprzeczalnie jest smaczny!

      Usuń
  2. Od razu widać, że świetnie smakują :) Bardzo lubię takie zestawienia smaków, ale jeszcze nigdy nie jadłam wytrawnych ciastek :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię czasami inne wytrawne ciastka i są bardzo dobre. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze je przyprawić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz