środa, 4 marca 2015

Pizza kukurydziana z polenty


Polenta jest rodzajem potrawy z kaszy lub mąki kukurydzianej, jadanej i popularnej we Włoszech. Jada się ją tam z dodatkami, albo tylko w klasycznej wersji z solą.
Upieczenie takiej pizzy to czysta formalność, trzeba jedynie odpowiednio zadbać o zrobienie polenty. Najlepiej zacząć ją gotować wtedy, kiedy mamy w kuchni coś do zrobienia. Pomiędzy krojeniem warzyw i miksowaniem koktajlu na pewno znajdzie się chwila, żeby zamieszać gotującą się kaszę. I tak naprawdę trzeba pamiętać tylko o tym.
Ten spód doskonale smakuje z serem i bez sera, z sosem i bez. Można ułożyć na nim dowolne warzywa, także podgotowane brokuły czy zgrillowanego bakłażana w plastrach. Po prostu to, co będzie w lodówce i Wam smakuje.
 
Pizza kukurydziana z polenty
Składniki
Pizza - spód

  • 1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej
  • 4,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu kokosowego
Dodatki
  • 0,5 szklanki przetartych pomidorów
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego żółtego sera (niekoniecznie)
  • kilka pokrojonych na plastry i uduszonych na maśle klarowanym pieczarek 
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry
  • oliwki czarne lub zielone
  • listki szpinaku
Przygotowanie
Zagotować w szerokim garnku o grubym dnie wodę z solą. Gdy woda zawrze, wsypywać powoli kaszę kukurydzianą, mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy cała kasza będzie już w wodzie, wsypać przyprawy i wymieszać. Kaszę trzeba gotować z przyprawami około 0,5 godziny na bardzo małym ogniu, często mieszając. Najlepiej robić to drewnianą łyżką, bo masa będzie gęstniała i zwykła łyżka może okazać się za mało solidna. Gdy kasza będzie gotowa, zdjąć garnek z ognia. Blachę do pieczenia pizzy wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka wysmarować brzegi papieru przylegające do dna blaszki, ponieważ czasem polenta przypieka się na brzegach i trudno ją odkleić od papieru. Gdy tak się stanie, trzeba chwilę poczekać, aż nieco przestygnie, wtedy papier się odklei bez uszkodzenia pizzy. Na posmarowany papier wyłożyć gorącą masę i rozsmarować na grubość około 1,5 cm. Przestudzić kilkanaście minut, żeby spód stał się twardy i stabilny. Po tym czasie posmarować wierzch pizzy przetartymi pomidorami, posypać serem, jeśli go używamy, nałożyć ulubione dodatki i znowu posypać odrobiną sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ˚C i piec przez 25 minut.

7 komentarzy :

  1. Pizza wygląda bardzo apetycznie ! Muszę przyznać, że takiej jej wersji jeszcze nie robiłam. Ciekawa jestem jak będzie smakować moim córkom. Pizze uwielbiają, jak większość dzieci. Ja zazwyczaj robię spód do pizzy z mąki żytniej z niewielkim dodatkiem pszennej. Twoją z całą pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kiedyś robiłam z orkiszowej albo pszennej razowej, czasami gryczanej. Jednak teraz zdrowie zmusiło mnie do zmian i glutenowe zboża musiałam pożegnać na jakiś czas. A żeby móc jeść z rodziną, kombinuję... :) i jest bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale ;):) Podoba mi się zarówno spód jak i obłożenie ;) Dla mnie podstawą pizzy są pieczarki, a i szpinak bardzo lubię dorzucać :) I dla mnie nie ma znaczenia czy pizza zawiera ser czy nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizzy kukurydzianej jeszcze nie próbowałam. Wygląda bardzo smacznie:) Ja robię z mąki pszennej i żytniej, czasem dodaję też otręby.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką pizzę zjadłabym z dużą chęcią, bo za tradycyjną nie przepadam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pozostaje więc nic innego, jak zacząć piec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio zastanawiałam się nad pizzą bezglutenową - bardzo fajna i zdrowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.