Chleb bakaliowy na zakwasie z mąki jęczmiennej

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale bez wyrzutów sumienia, ten chlebek jest w sam raz. Wystarczy posmarować go masłem migdałowym lub innym neutralnym smarowidłem. Mnie najlepiej smakuje podpieczony w tosterze bez żadnych ulepszeń i dodatków.

Chleb bakaliowy na zakwasie z mąki jęczmiennej 
Składniki (na standardową keksówkę lub formę okrągłą o przekroju około 26 cm)
  • 500 g pełnoziarnistej mąki jęczmiennej lub innej
  • 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich
  • ¾ szklanki rodzynek
  • 14 łyżek zakwasu
  • 1 i ¼ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki melasy buraczanej lub miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • dowolne nasiona do posypania chlebka (np. siemię lniane, kminek, czarnuszka, mak)
Przygotowanie
Orzechy grubo posiekać. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W drugim naczyniu wymieszać zakwas z wodą (jak go zrobić, dowiesz się tutaj i tutaj) i wlać do suchych składników. Dokładnie wyrobić, aby składniki się połączyły i nie było widać grudek suchej mąki. Ciasto powinno być zwarte i trzymające się ręki, ale nie może być twarde, bo wtedy chlebek nie urośnie. Wyrobione ciasto ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię chlebka wodą i posypać dowolnymi nasionami. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 8 godzin (latem wystarcza około 4 godzin). Gdy chleb podrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec przez 1 godzinę.

Komentarze

  1. Uwielbiam chleby z dodatkiem orzechów włoskich a rodzynki na pewno jeszcze bardziej ubogaciły smak :) Musiał smakować magicznie, zwłaszcza z masłem migdałowym, choć sam i mnie by zachwycił; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z masłem migdałowym jest pyszny, ale najlepszy jest po prostu podpieczony, nawet na suchej patelni :)

      Usuń
  2. Dla nas chleby mogłyby być tylko na słodko xD Też zawsze dodajemy do tego typu wypieków bakalie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. tak chclebek z dodatkiem orzechów włoskich jest wspaniały :) Kolejna super propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz