niedziela, 10 maja 2015

Szparagi w sosie szczypiorkowym z avocado

Szparagi to znany afrodyzjak oraz dobre źródło wielu witamin i minerałów: witamin C i E oraz wapnia, fosforu, potasu i kwasu foliowego. Dobrze filtrują nerki i mają bardzo niewiele kalorii. Zawierają glutation, który oddziałuje wzmacniająco na układ odpornościowy i wspomaga naszą wątrobę.
Sama marzę o własnej hodowli szparagów, bo po prostu bardzo je lubię. Nie chcę już jednak słyszeć o sosie holenderskim i migdałach w szparagowym zestawie. Oczywiście to perfekcyjne połączenia, ale chyba potrzebowałam odmiany. Wiosennej i zielonej.

Szparagi w sosie szczypiorkowym z avocado

Składniki (na 2 porcje)

  • 2 pęczki szparagów białych lub zielonych
  • Szczypta cukru do gotowania szparagów
Sos
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 dojrzałe avocado 
  • 2 garście grubego szczypioru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Szparagi umyć, cienko obrać ze zdrewniałej skórki obieraczką do warzyw i poodcinać zdrewniałe końce (białe). Szparagi zielone są delikatniejsze i nie wymagają obierania.
W wysokim garnku zagotować wodę ze szczyptą cukru. Dobrze, jeśli mamy wysoki garnek z sitem wewnątrz do gotowania szparagów i makaronu. Jeśli nie, można pęczki szparagów związać niebarwioną nitką i wstawić do wysokiego garnka z wrzątkiem. Główki zawsze powinny wystawać ponad wodę. Gotować do miękkości, tzn. jeśli widelec wbity u dołu nóżki wchodzi bez oporu, szparagi są gotowe. U mnie trwało to około 15 minut.
Sos
Avocado umyć, obrać, wrzucić do pojemnika blendera i wlać sok z cytryny. Szczypior umyć i posiekać. Dodać do avocado i zmiksować, dolewając mleko kokosowe. Gdy masa będzie aksamitna, dodać olej lniany i przyprawić. Dobrze wymieszać i polać sosem szparagi.
W wersji niewegańskiej można to danie posypać pokruszonym jajkiem na twardo.

6 komentarzy :

  1. Ten sos na bazie mleka kokosowego musiał smakować wspaniale :) No i same szparagi ja także uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku te szparagi nas prześladują na blogach! Musimy je kupić już jutro bo znów nawet się nie zorientujemy jak nam sezon minie (rok temu to bolało :P)
    Kokardka przeurocza xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie je przygotujcie! Liczę, że podzielicie się pomysłem na blogu! :)

      Usuń
  3. Ciekawe połączenie:) Uwielbiam szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo estetycznie i apetycznie podane :) Ja w tym roku pierwszy raz przygotowywałam i jadłam szparagi i baaardzo przypadły mi do gustu :))

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.