Fermentowana surówka z rzepą daikon i koperkiem

Fermentowane surówki są lekkostrawne i wartościowe, dzięki zachowanym enzymom. Dlatego naprawdę warto je jadać. Pojawiły się już na blogu w dwóch wersjach: z grejpfrutem i migdałami i z jabłkiem. Dziś czas na kolejną odsłonę. Im więcej soczystych i świeżych warzyw, tym smak pełniejszy i wartościowszy dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. 

Fermentowana surówka z rzepą daikon i koperkiem
Składniki
  • 1 duża rzepa daikon (biała, długa rzodkiew) 
  • 1 długi ogórek
  • 1 młoda cukinia
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • pieprz

Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć. Rzepę i ogórka obrać ze skórki. Cukinię i rzepę daikon zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do głębszej miski plastikowej lub kamionkowej. Dodać ogórka pokrojonego w cienkie plasterki i sól. Wszystko dobrze wymieszać, nakryć talerzykiem i obciążyć słojem z wodą lub wyszorowanym kamieniem. Zostawić na około 3 godziny. Po tym czasie zlać wodę znad talerzyka i dodać do surówki olej lniany i pieprz. Koperek drobno posiekać, rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wymieszać i podawać.

Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wygląda, a do tego jest bardzo zdrowa :) Uwielbiam takie surówki i na pewno niedługo zrobię podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda, a do tego jest bardzo zdrowa :) Uwielbiam takie surówki i na pewno niedługo zrobię podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłyśmy takie surówki a musimy przyznać, ze wygląd bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oprócz oleju lnianego jaki inny byś proponowała aby dobrze skomponował sie smakowo? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobrze smakuje z fermentowanymi surówkami oliwa z oliwek albo olej z lnianki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo. Nigdy nie robiłam takiej surówki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz